Foto: Yvonne Lieftink
Foto: Yvonne Lieftink Foto:

Stichting Arcato viert 20-jarig bestaan met Lustrumconcert

ZUTPHEN - Drie grote groepen kinderen die samen muziek maken op strijkinstrumenten, dat is Stichting Arcato. Er worden violen, altviolen, cello's en twee contrabassen bespeeld. Om het 20-jarig bestaan van de stichting te vieren, vindt er op 29 juni om 19.00 uur een Lustrumconcert plaats in de Hanzehof, waar de drie ensembles plus de oud-leden van Stichting Arcato aan deelnemen.

Door Jolien Wilmar

Het beginnersensemble heet Preludio, daar mag je als kind aan deelnemen zodra je vier vingers kunt gebruiken op de snaren, zuiver kan spelen en je strijkstok goed kan hanteren. Het valt op dat er geen dirigent voor de groep staat. Op de plek waar de eerste violist hoort te zitten, zit Petra Westra, die met een diepe ademhaling en een grote zwaai van haar vioolstok voor een gelijktijdige inzet van het hele orkest zorgt. Na Preludio kunnen de kinderen doorstromen naar de ensembles Scala en Arcato. Steeds een behoorlijke stap hoger in niveau. Veel kinderen spelen echter in twee of zelfs drie ensembles, om ondersteuning te kunnen blijven bieden aan het ensemble waar ze vandaan komen. Het Arcato-ensemble wordt wél aangevoerd door een klassieke dirigent die de strijkers staat op te zwepen én in toom probeert te houden.

Bij elkaar zijn het nu zo'n 80 kinderen, maar het begon twintig jaar geleden met zes vioolleerlingen die ergens op een zolder in Zutphen, onder leiding van Petra Westra van het samenspelen genoten. Petra gaf het groepje een naam: Arcato. Al snel volgden de opstaptreden naar Arcato: Scala en Preludio. Tientallen kinderen wisten de weg naar de orkesten te vinden en velen stroomden door naar het conservatorium.

Twee maal per jaar treedt Stichting Arcato op in Zutphen. Aanvankelijk in relatief kleine locaties zoals de St. Martinuskerk, maar daar zijn ze uitgegroeid. Om al het publiek te kunnen herbergen, zijn ze nu al jaren in de Buitensociëteit van de Hanzehof te beluisteren.

Stichting Arcato is in Zutphen gevestigd, de meeste kinderen komen dan ook uit Zutphen en omstreken. Die omstreken kun je overigens wel ruim nemen, die gaan namelijk tot Nijmegen, Arnhem, Amsterdam, Zeist, Hengelo en de ons omringende vijftien dorpen.

De kinderen reizen voor tournees, festivals en concerten ver over onze Hollandse grenzen. Een paar jaar geleden won Arcato de derde prijs in Wenen, met de woorden: 'With outstanding success.' Voor komend jaar staat er een reis naar Bratislava op de rol en afgelopen mei hebben de ensembles eerste, tweede en derde prijzen behaald op het Muziekfestival voor de jeugd in Neerpelt. Ze speelden daar voor een zeskoppige jury en ontvingen stimulerende feedback als: 'A wonderful performance!' 'Very nice mood and color,' 'It was simply beautiful!' 'Mooie dynamische contrasten, een transparante balans en een expressief samenspel.'

Tijdens het Lustrumconcert kan men zelf horen met welk repertoire de orkesten, bestaand uit totaal 120 kinderen, hun prijzen behaald hebben. Te horen zullen zijn werken variërend van de hedendaagse Zutphense componist Tromp tot de Russische 19de-eeuwse componist Tsjaikovski.

Stichting Arcato werkt niet alleen voor eigen plezier en glorie, maar wil met haar muziek een zo breed mogelijk publiek vreugde en luisterplezier brengen. Dat doen de kinderen onder andere door een paar dagen per jaar optredens te verzorgen in lagere scholen, ouderencentra, het asielzoekerscentrum, het blindeninstituut Bartimeus en door ruimte te bieden binnen het orkest aan asielzoekers uit AZC-Warnsveld.

Lustrumconcert
Wie naar het Lustrumconcert wil komen maar in een ouderencentrum woont, geen vervoer heeft of anderszins niet mobiel is, kan contact opnemen met het secretariaat van Stichting Arcato via onderstaande gegevens, zodat vervoer geregeld kan worden. Kaarten zijn verkrijgbaar aan de kassa van de Hanzehof te Zutphen: volwassenen 7,50 euro en kinderen 4,50 euro.


info@arcato.nl

06- 16 40 53 53

Foto: Yvonne Lieftink
Foto: Yvonne Lieftink
Foto: PR