Maurits Steverink (Kenniscentrum Nelles), Hennie Rossel en Sander Nijhuis (SLG) (v.l.n.r.). Foto: Ivo Hutten
Maurits Steverink (Kenniscentrum Nelles), Hennie Rossel en Sander Nijhuis (SLG) (v.l.n.r.). Foto: Ivo Hutten

Achterhoek wordt Ark voor hoogstamfruit

ACHTERHOEK/VORDEN - De Achterhoek bezit een ongekende brede en zeldzame collectie met soorten hoogstamfruit en één van Nederlands beste pomologen: Hennie Rossel uit Vorden. Hennie heeft samen met anderen de afgelopen decennia een unieke collectie met verschillende soorten hoogstamfruit aangelegd en verzameld en uitgeplant in ongeveer 100 particuliere Rosselboomgaarden. Deze collectie is uniek in de wereld, met ruim driehonderd verschillende soorten waarvan ruim honderd uniek in de wereld.

Het project Ark voor Hoogstamfruit van Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG) en Kenniscentrum Nelles is opgezet samen met Hennie Rossel om deze unieke collectie te behouden voor de regio en uit te breiden en om meer mensen hierbij te betrekken. Steun voor dit project is verkregen van LEADER Achterhoek.

Kenniscentrum Nelles en SLG starten met een driejarig uitvoeringsprogramma van het project Achterhoek: Ark voor Hoogstamfruit. Ze willen hiermee de productie en afzet van het fruitbomen en het fruit van de Rosselboomgaarden in de Achterhoek versterken, een Community of Practice van vrijwilligers, eigenaren en liefhebbers van de Rosselboomgaarden opstarten. Maar ook inzetten op smakelijke productontwikkeling met het bijzondere fruit en daarnaast stimuleren van de afzetmarkt bij bijvoorbeeld bakkers, horeca en distilleerderijen met toepassing van het bijzondere fruit van deze boomgaarden.

Projectleider Sander Nijhuis van SLG licht het uitvoeringsprogramma toe: "We willen de bestaande Rosselboomgaarden in de Achterhoek behouden en de aanleg van nieuwe boomgaarden stimuleren. We willen de collectiesoorten makkelijker beschikbaar maken voor een breed publiek bij regionale boomkwekers. Daarnaast willen we de kennis van oude fruitrassen behouden en doorgeven door vrijwilligers en bewoners te stimuleren om bestaande Rosselboomgaarden te helpen beheren, onderhouden, registreren en determineren. Zo richten we twee collectieboomgaardbrigades op, dat zijn vrijwilligers die worden opgeleid om Rosselboomgaarden te helpen onderhouden en beheren. Ook gaan we bestaande Rosselboomgaarden in kaart brengen: namen van fruitrassen, locatie en herkomst registreren via methode GIS."

Maurits Steverink van Kenniscentrum Nelles vertelt enthousiast: "We willen het gebruik van het fruit, met name appels en peren van Rosselboomgaarden stimuleren voor lokale afzet via bakkers en horeca. Zo kan de unieke smaak van al die verschillende appels en peren benut worden voor bijzondere gerechten, sap, eau de vie, cider, gebak, chips, bonbons, smoothies, et cetera. De Rosselboomgaarden bieden ook kansen voor de toeristische sector, voor bloesemtochten en proeverijen tijdens de oogst om zo Achterhoeks erfgoed te laten zien en beleven. Internationale erkenning gaan we verwerven door enkele soorten fruit voor te dragen voor de internationale Ark van de Smaak van vereniging Slow Food. In 2015 is de Ossenpeer al opgenomen in de internationale Ark of Taste, er kunnen er meer volgen."

Het project 'Achterhoek: Ark voor Hoogstamfruit' wordt mogelijk gemaakt door LEADER Achterhoek, Europa en de gemeenten Aalten, Berkelland, Bronckhorst, Doetinchem, Oost Gelre, Oude IJsselstreek, Winterswijk.

Pomoloog Hennie Rossel uit Vorden. Foto: Stan Bouman