Alle winnaars Cleantech Battle 2019. Foto: Cleantech Center
Alle winnaars Cleantech Battle 2019. Foto: Cleantech Center Foto:

Student Lucas de Groot wint
Cleantech Battle 2019

ZUTPHEN/REGIO - Lucas de Groot van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) heeft op donderdag 6 juni de Cleantech Battle 2019 gewonnen. In de Broodfabriek in Zutphen roemde de jury de haalbaarheid en interesse die er nu al bestaat in de markt voor zijn 'zonne-concentrator' voor de glastuinbouw. Ze spoorden Lucas aan om zijn idee verder te realiseren en kende hem de eerste prijs van 3000 euro toe. In totaal pitchten in deze finale tien studententeams uit Oost-Nederland verschillende innovatieve ideeën op het gebied van schone technologie.

Lucas de Groot bedacht een 'zonne-concentrator voor de glastuinbouw'. Hiermee kan je zelfs op een glazen tuinbouwkas energie opwekken. De zonne-concentrator bestaat uit een slimme combinatie van een grote lens en een klein zonnepaneel. Het product neemt een minimale ruimte in, waardoor voldoende licht in de kas blijft vallen.

De tweede prijs ging naar Veerle Kommeren en Anne Lazaroms, ook van de HAN. Zij ontwierpen een stoel van biobased materiaal dat plastic kan vervangen. Jelle Hilarius en Jules van Haaren van Hogeschool Windesheim in Zwolle wonnen de derde prijs met hun zonnetapijt. Een kleed dat je kan uitrollen om zonne-energie op te wekken, bijvoorbeeld op voetbalvelden die niet worden gebruikt.

De Cleantech Battle is een initiatief van het Cleantech Center in Zutphen en wordt mede mogelijk gemaakt door de Cleantech Regio.


Open dag Bourgonjetoren en
Broederenklooster

ZUTPHEN - De 15e-eeuwse Bourgonjetoren aan de Waterstraat wordt gerestaureerd. En ook het oude Broederenklooster is in verbouwing. Nieuwsgierig wat het werk van de restaurateur is? Wil je weten hoe en waarom de toren en het klooster zijn gebouwd? Tijdens de Dag van de Bouw op zaterdagmiddag 15 juni stellen bouw- en infrabedrijven bouwprojecten open voor het grote publiek. Een unieke kans om eens achter de schermen te kijken bij de werkzaamheden op bijzondere locaties.

Restauratie Bourgonjetoren
Aan de Waterstraat staat de Bourgonjetoren met een deel van de stadsmuur. Het metsel-, voeg- en schilderwerk aan de koepel op de toren hebben een onderhoudsbeurt nodig. Om de werkzaamheden zo goed mogelijk uit te voeren wordt bouwhistorisch onderzoek naar de toren gedaan. Voor de uitvoering is bepaald dat de bouwhistorie zichtbaar moet blijven. Denk aan de schietgaten, kantelen en metselverbanden.
Bouwbedrijf Dijkman Bouw en erfgoedspecialist Hendrik Haafkens van gemeente Zutphen zijn aanwezig om uitleg te geven en vragen te beantwoorden. De Bourgonjetoren is tijdens de Dag van de Bouw van 13.00 tot 16.00 uur geopend.

Bouwplaats Broederenklooster
De bouwplaats van de restauratie en herbestemming van het Broederenklooster door bouwbedrijf Kappert Bouw is ook open op de Dag van de Bouw. Het complex aan de Rozengracht heeft in het verleden heel veel verschillende functies gehad en is vorig jaar verkocht door gemeente Zutphen. Nu wordt het klooster omgebouwd tot (boutique)hotel met circa 18 kamers. De sfeer en de stijl van het gebouw zal in alle kamers te ervaren zijn. Tevens zijn er plannen voor een Grand Café en ginstokerij in de gewelvenkelder. De bezoektijden van dit project zijn van 12.00 tot 16.00 uur.

Lucas de Groot won de eerste prijs. Foto: Cleantech Center