Noodweer

Zeer zwaar onweer op komst. Mogelijk zelfs kans op kleine tornado's. Code geel wordt code oranje. Het gaat knallen buiten!

Dat was de weersvoorspelling voor dinsdag. Ik schrijf was, maar eigenlijk is het 'is' want ik schrijf dit op dinsdag. Op een bloedhete avond waar nog steeds geen druppel regen gevallen is. Jammer hoor.

Ik vind het fantastisch, noodweer. Hoe gekker hoe beter. En ook al besef ik me heel goed dat het onder andere voor boeren en tuinders vaak niet zo best uitvalt, ik verheug me echt op het noodweer.

Op dinsdagmorgen willen de konijnen naar buiten. Ik twijfel, want ik moet aan het werk en ben dus niet thuis als het om 16:00 uur losgaat zoals is voorspeld. Maar ik laat ze toch naar buiten, het is ook te warm voor ze binnen. En stiekem hoop ik dat hun wintervacht eruit waait, want daar word ik hier in huis ook niet blij van, al die losse haren. Ik geef de planten in de tuin geen water, die krijgen nog genoeg. Ik loop naar het werk en doe daar wat ik moet doen. In de middag vallen er een paar druppels, het mag geen naam hebben.

Tegen half vijf ga ik naar huis. Konijnen lopen vrolijk in de tuin, planten zijn meer dood dan levend. Maar hé, het gaat toch nog knallen, al is de verwachting een paar uur opgeschoven. Ik moet naar de fysio en besluit voor de zekerheid maar met de auto te gaan. Op de terugweg een paar boodschappen doen. En ik neem een flesje goede rode wijn mee. Als er vanavond aan de hemel zo'n spektakel is, dan geniet ik daarvan extra met een lekker glas wijn. Nog steeds kurkdroog is het. Ik parkeer de auto en loop naar huis. Buurman staat buiten naar de hemel te turen. "Het schiet nog niet op hè", zeg ik. "Tegen 20.00 uur komt het eindelijk", zegt buurman. Hij kan ook niet wachten en we spreken af dat we lekker op het bankje voor onze woningen gaan zitten als het losgaat buiten.

Inmiddels is het donker en laat. Dat glaasje wijn, dat heb ik al op. Maar gewoon binnen op de bank, niet buiten genietend van flink natuurgeweld. Of het nog komt, dat weet ik niet. Voor mij is het bedtijd. Geen donder, geen bliksem, geen flinke windstoten. Jammer hoor.

Update woensdagmorgen: het noodweer is er geweest. Niks van gemerkt helaas. Tot ik vanmorgen beneden kwam. Ik had een raam open laten staan. Er ligt meer blad in de woonkamer dan buiten en dweilen mag ik ook. Ik had er om gevraagd toch... Jammer hoor!