Sociaal Domein is belangrijkste financiële zorgenkindje

Vervolg van voorpagina

ZUTPHEN - Het gemeentebestuur stelt de gemeenteraad nu aanvullende maatregelen voor. Zonder deze extra maatregelen heeft de gemeente eind dit jaar een tekort van 4,7 miljoen op de algemene reserve, aldus het college.

De maatregelen waaraan wordt gedacht zijn onder andere het overhevelen van niet gebruikte reserves naar de algemene reserve en het stopzetten van goedgekeurde investeringen, voor zover deze nog niet zijn gestart. Ook wordt overwogen om de opbrengst van de verkoop van het Broederenklooster niet bestemmen voor jongerenhuisvesting maar toe te voegen aan de algemene reserve.

Financiële verrassingen
Het belangrijkste financiële zorgenkindje van de gemeente is het Sociaal Domein. Hieronder vallen de Wmo, participatie en jeugdwet. Door tariefstijgingen en duurdere voorzieningen door andersoortige hulp lukt het de gemeente niet om binnen de begroting te blijven. Ook in de jeugdhulp wordt een tekort verwacht van 1,1 miljoen.

Daarnaast is de gemeente druk met het in control brengen van de gemeentelijke interne organisatie. "Het in kaart brengen van gemeentelijke projecten, reguliere budgetten en reserves levert soms onaangename financiële verrassingen op," aldus het rapport.

Noorderhaven
Een grote financiële tegenvaller is de aanleg Noorderhaven. Deze pakt met 1 miljoen euro veel hoger uit. Oorzaken voor deze overschrijding zijn volgens de gemeente onder andere vervuild slib en aangetroffen mijnen uit de Tweede Wereldoorlog. Daarbij voldoet de aanleg van de havensteigers niet aan de eisen. Kosten voor reparatie zijn geraamd op 600 duizend euro. De gemeente wil dit verhalen op de aannemer.

Ook de financiële problemen bij de Veiligheidsregio Noord en Oost Gelderland (VNOG) zorgen voor een extra last van 600 duizend euro in 2019.


Themabijeenkomst over aanvullende zorg bij kanker

ZUTPHEN - Warmte, aandacht en rust zijn belangrijk voor mensen die te maken hebben met kanker. Op dinsdag 11 juni organiseert het Oncologienetwerk Zutphen een themabijeenkomst over aanvullende zorg bij kanker waarin deze elementen aan bod zullen komen. De bijeenkomst vindt van 10.00 tot 11.00 uur plaats in wijkcentrum Waterkracht, Ruys de Beerenbrouckstraat 106 in Zutphen.

Tijdens deze bijeenkomst zal Freya Pardoel (antroposofisch verpleegkundige) vertellen over onder andere uitwendige therapie. Hierbij wordt ingegaan op de veranderingen in het leven van de mens die met kanker te maken heeft en hoe deze ondanks zijn of haar ziekte bij zichzelf kan blijven. Naast rust, warmte en aandacht zullen ook de natuurlijke materialen worden besproken die gebruikt worden in een aanvullende therapie, bijvoorbeeld kruiden, stoffen en olie.

De toegang en de koffie zijn gratis. Voor meer informatie, zie de website.

Oncologienetwerk Zutphen
Iedere tweede dinsdagochtend van de maand van 10.00 tot 11.00 uur organiseert het Oncologie Netwerk een themabijeenkomst in Zutphen. Deze ochtenden zijn voor kankerpatiënten, naasten en of zorgverleners. Elke maand staat er een thema centraal


oncologienetwerkzutphen.nl