Zwemavonturen op IJsland

We zijn nog een paar dagen in Reykjavik, de jongste dochter en ik. Een examencadeau voor vijf jaar ploeteren op het Baudartius. Althans, dat denk ik.

Na de 'Golden Cirkel' te hebben gereden besluiten we 's avonds nog een paar uurtjes in het plaatselijke zwembad -direct achter ons hotel- door te brengen. Terwijl papa betaalt krijgt dochterlief de opdracht om de instructiekaart bij de kassa goed te lezen. Het gaat vlekkeloos.
Maar na het toegangspoortje slaat de schrik bij de dochter toe. 'Eerst uitkleden' staat op een groot bord. Daarna naakt douchen met speciale aandacht voor de voeten, het kruis, de oksels en de haren. Allemaal goed wassen met de ruim beschikbare gratis zeep. Dan de zwemkleding goed uitspoelen en aantrekken. Pas dan heeft eenieder toegang tot het bad. 'Gezamenlijk naakt douchen? Dat doe ik niet!' Dochterlief is stellig. Ik reageer verbaasd op onze puber. 'Wat maakt dat nou uit? Iedereen is naakt. Alleen transgenders hebben hier misschien een probleem.' Deze laatste grappig bedoelde opmerking weet ze niet echt te waarderen. Maar ja, als ze er een groot probleem van maakt is er nog slechts een richting en dat is naar de uitgang. Met knikkende knietjes loopt ze verder.

Zwemmen doen de meeste IJslanders overigens niet in een zwembad. Het gros zit in een van de vele hottubs maar een beetje te kletsen en rond te kijken. En wij passen ons aan. Het worden verhelderende gesprekken. 'Pap, die zwembroek die je aan hebt kan echt niet meer. Die is verschrikkelijk Speedo.' Nu weet ik niet wat dat betekent, maar ik heb het idee dat dat niet erg positief is. 'Die zwembroek is te klein. Hij moet groter met pijpen tot hier'. En ze wijst tot iets boven de knieƫn. Ik word niet enthousiast. Ik ga niet zwemmen in een formaat surf- of wielrenbroek. Dan blijven de halve benen wit, geen gezicht.

Dan wijs ik haar op een strakke zwembroek, blauw van kleur, een bergmotief en in witte letters het woord 'Iceland'. Deze kan mijn goedkeuring wel wegdragen. De jonge generatie Bombeld denkt daar echter heel anders over. 'Dat meen je toch niet? Dan ben je echt een toppie-toerist. Verschrikkelijk, dan ga ik nooit meer met je naar een zwembad.' Ik probeer een middenweg. 'Dan koop ik dat ding hier en dan doe ik hem elders aan.' We worden het hierover niet eens. Haar grote probleem is dat ik nu eenmaal niet hip ben.
Het is tijd om te gaan. Ik ben nu al benieuwd wat er overmorgen gaat gebeuren. Dan gaan we naar het wereldberoemde poedelbad de Blue Lagoon. De kaartjes zijn al gekocht en waren heel erg duur. Ik hoop niet dat ze buiten blijft staan.