Het evenement kreeg vijf keer de Walburgiskerk vol. Foto: PR
Het evenement kreeg vijf keer de Walburgiskerk vol. Foto: PR Foto:

Mozart in Zutphen: vijf keer een volle Walburgiskerk

ZUTPHEN - De organisatoren van Mozart in Zutphen kijken terug op een grandioos weekend. Ruim 1500 mensen bezochten de vijf concerten die in de Walburgiskerk werden gegeven. Voor initiatiefnemer Ben Wamelink was het een fantastisch weekend. "Mijn doel was om zoveel mogelijk mensen een geweldige ervaring te geven én om te kijken of we zo'n groot evenement in Zutphen konden neerzetten. Beide doelen zijn wat mij betreft dik gehaald."

Tijdens Mozart in Zutphen werden voor het eerst wereldwijd alle 18 missen van Mozart gezongen in één weekend en op één locatie. "Sceptici zeiden twee jaar geleden 'dat gaat je nooit lukken'. Wij hebben laten zien dat het wél kan", aldus Ben Wamelink. "Het is een van de grootste evenementen die we ooit in de Walburgiskerk hebben georganiseerd. Vijf keer een volle kerk. Logistiek was het een enorme uitdaging. Maar met behulp van negen draaiboeken, tientallen vrijwilligers en zeer enthousiaste koren, solisten en orkestleden hebben we het met elkaar kunnen neerzetten. Fantastisch."

Wamelink: "Bij mij overheerst een gevoel van trots en vreugde. Niet alleen omdat we een wereldprimeur hebben gehad, maar ook omdat we Zutphen op de kaart hebben gezet. Mozart in Zutphen heeft landelijke media-aandacht gekregen en bezoekers kwamen niet alleen uit Oost-Nederland, maar ook uit Duitsland, Rotterdam, Amsterdam en andere delen van de Randstad. Daarnaast hebben we met dit project voor meer saamhorigheid gezorgd. Er zijn allerlei nieuwe verbindingen ontstaan en contacten gelegd. Dat is een prachtige bijkomstigheid."

Tijdens Mozart in Zutphen werden de 18 missen gezongen door 18 verschillende koren uit Gelderland en Overijssel. Elk koor nam één mis voor zijn rekening. Er deden maar liefst vijf koren uit Zutphen mee. Professionele musici van het Parnassus Ensemble begeleidden de koren. Daarnaast zorgden vier topsolisten en acht aanstormende talenten voor versterking door de soli op zich te nemen. "De bezoekers én de deelnemers waren laaiend enthousiast. De kwaliteit was zeer goed en alles het liep gesmeerd. We kregen staande ovaties en lovende kritieken. Er waren mensen die na afloop direct nóg een kaartje kochten voor de volgende dag. Mozart was een fantastische beleving. Voor de bezoekers én voor ons."

Wamelink heeft het met heel veel passie gedaan, maar opnieuw zo'n groot evenement neerzetten gaat hij niet doen. "Maar er zijn anderen die de kar wel willen trekken. We weten nu dat het kan en dat de kerk een fantastische plek is voor dit soort evenementen."