Kunstdetective Arthur Brand vertelt over kunst en criminaliteit

ZUTPHEN - Op woensdagavond 5 juni organiseert Rotary Rio aan de IJssel de eerste Martinetlezing voor het goede doel in de bibliotheek in Zutphen. Arthur Brand, de wereldberoemde kunstdetective die voor circa 150 miljoen euro aan verdwenen kunstschatten terugvond, vertelt over zijn avontuurlijke zoektochten. De opbrengst van deze avond gaat deels naar de Zutphense bibliotheek en deels naar de Stichting Girls Not Brides.

BBC en CNN noemen hem de Indiana Jones van de kunstwereld. Hij vond o.a. een gestolen Picasso, de metershoge Paarden van Hitler en een Byzantijns mozaïek terug. Hoe deed hij dat? Wat en wie kwam hij tegen op zijn pad? Hoe gaan kunstcriminelen te werk? Hij vertelt het tijdens deze lezing. Het is ook mogelijk zijn boeken te kopen en te laten signeren.

Rotary Rio aan de IJssel organiseert jaarlijks de Martinetlezing door een bijzondere spreker. Dit in de geest van de verlichte denker Martinet (natuurkundig historicus, schrijver, pedagoog, theoloog en predikant in Zutphen), die vanuit zijn betrokkenheid bij de medemens onder meer gratis scholing gaf om armoede tegen te gaan.

De opbrengst van deze lezing komt deels ten goede aan de Bibliotheek Zutphen en deels aan Girls Not Brides. Girls Not Brides zet zich in voor het stoppen van kindhuwelijken. Wereldwijd trouwen ieder jaar 15 miljoen meisjes voordat ze 18 jaar worden en dan houdt hun jeugd op. Deze stichting gunt het ieder meisje dat ze kan trouwen wanneer zij dat wil, met wie ze wil.

Aanvang: 20.00 uur, zaal open 19.30 uur. Locatie: Bibliotheek Zutphen, Broederenkerkplein 2. Kaarten à 15 euro (inclusief koffie/thee en drankje) zijn te koop via de website.


www.rioaandeijssel.nl


Ecokids ontdekken de honingbij

ZUTPHEN - Op woensdagmiddag 19 juni van 15.00 tot 16.30 uur kunnen kinderen van 6 jaar tot 11 jaar kennismaken met het boeiende leven van de honingbij, het werk van de imker en bezoeken ze de bijenstal in het Emerpark.

Om honing te kunnen maken zijn bijen afhankelijk van de nectar van wilde bloemen; de kinderen knutselen deze middag daarom een nectarbloem voor op het balkon of in de tuin. Start: bij de Kaardebol, Harenbergweg 1 te Zutphen. Deelname kost 3 euro per kind. Graag 2 dagen van tevoren opgeven via het aanmeldingsformulier op de website.


www.dekleinekaardebol.nl/ecokids