Bucketlist

"Vertel, wat staat er nog op je bucketlist?''

Verbaasd kijk ik de persoon aan die dat aan mij vraagt. "Bucketlist? Die heb ik niet."

"Ja maar je hebt toch wel een lijst met dingen die je nog wilt doen voor je doodgaat? Dat is een bucketlist. Juist nu zou je die moeten hebben!" Ik kijk nog verbaasder. En denk er over na. Ik heb geen bucketlist. Echt niet. Geen lijst met dingen die ik nog zou willen doen. Die dingen waren er wel hoor. Heel veel. Zo heb ik altijd al graag eens het noorderlicht willen zien. En daar heb ik ook serieus moeite voor gedaan. Ik ben naar gebieden afgereisd waar het mogelijk is dat het noorderlicht te zien is. Maar ja, het is een natuurverschijnsel en dat laat zich niet inplannen. Met het noorderlicht heb ik altijd pech gehad, het was er nooit als ik er was. En ik ga nu niet meer in gebieden komen waar het noorderlicht te zien is.

Walvissen zien. Ook zoiets. Meerdere keren in de vrieskou op een boot gestaan om walvissen te spotten. Maar helaas, steeds als ik op de boot zat, dan had de walvis kennelijk geen zin om zich te laten zien. Ook die dieren liggen niet aan een lijntje en gaan hun eigen gang, dus ja, ook dikke pech. En nu weet ik dat het nooit meer zal lukken.

Toen ik nog heel gezond was en gewoon dacht dat ik minimaal honderd jaar zou worden, toen had ik wel een bucketlist. Al noemde ik het niet zo. Ik had een enorme lijst van dingen die ik nog wou doen of zien. Noorderlicht en walvissen zien dus. Naar Japan. Duiken met walvishaaien, hamerhaaien en mantaroggen. Zwemmen in de Blue Hole bij Belize. IJsberen zien. Rondreizen in Guatemala. En nog heel, heel veel meer. Tegenwoordig heb ik geen bucketlist meer. Alles wat er op stond kan ik toch niet meer, dus mij daar druk over maken heeft geen zin. Doe ik dus ook niet. Jammer dan. Ik heb nog maar een klein bucketlistje. Iedere dag het maximale eruit halen en maximaal leven en maximaal genieten. En dat bekijk ik per dag. Een echte bucketlist zou alleen maar frustratie opleveren omdat ik dan steeds met m'n neus op de feiten word gedrukt dat ik iets niet meer kan. "Geen bucketlist voor mij dus."

En soms lukt ineens iets wat ik altijd al wou maar waarvan ik niet meer had verwacht dat ik het ooit nog zou kunnen. Da's dubbel gaaf. Want omdat het niet op de bucketlist stond hoef ik het niet af te strepen. In plaats daarvan kan ik het bijschrijven. Veel mooier, dag bucketlist!