Christine Derksen (De Geboortenis), Willeke Evertse (Vrouwen rond Zutphen) en Gea Dolstra (Luxor), de organisatoren van Vrouw in Beeld. Foto: Ton Kramer
Christine Derksen (De Geboortenis), Willeke Evertse (Vrouwen rond Zutphen) en Gea Dolstra (Luxor), de organisatoren van Vrouw in Beeld. Foto: Ton Kramer

Vrouw in Beeld viert jubileum met film De Dirigent

ZUTPHEN - Vrouw in Beeld, een initiatief van Facebookgroep Zussen rond Zutphen, Stichting de Geboortenis en filmtheater Luxor, viert haar 5-jarig bestaan op maandag 3 juni om 20.00 uur met de vertoning van de Nederlandse speelfilm 'De Dirigent' van regisseur Maria Peters. Bezoekers worden getrakteerd op een chocoladeversnapering in de vorm van een 5, gemaakt door bakker Van Zuijlen uit Warnsveld.

Sinds 2014 werken de drie Zutphense organisaties onder de noemer Vrouw in Beeld samen om iedere eerste maandagavond van de maand films over vrouw-zijn te vertonen met aansluitend de mogelijkheid om gedachten en ervaringen uit te wisselen, soms in aanwezigheid van de regisseur, acteurs of een expert. Het programma bestaat uit films en documentaires met diverse onderwerpen als religie, gender, oorlog, geboorte en zwangerschap. Mannen zijn overigens ook van harte welkom.

De Dirigent is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van de uit Nederland afkomstige Antonia Brico, die zich ontworstelt aan armoede, jeugdtrauma’s en vooroordelen en een van de eerste vrouwelijke dirigenten wordt. Brico werd in 1902 geboren in Rotterdam en verhuisde in 1908 met haar ouders naar de Verenigde Staten. Na een muziekopleiding in de VS en Berlijn stond ze in 1930, 27 jaar oud, als eerste vrouw voor het Berlijns Filharmonisch Orkest. Ze was niet de allereerste vrouwelijke dirigent, maar wel de eerste die echt zo'n lange, succesvolle carrière had. Ze gaf nog concerten toen ze al in de zeventig was.

Kaartjes en reserveringen aan de kassa of via www.luxorzutphen.nl