Ida Gerhardt Poëzieprijs vernieuwt

ZUTPHEN - Na twintig jaar Ida Gerhardt Poëzieprijs vindt de gelijknamige stichting het tijd voor vernieuwing. Naast de bekende geldprijs van 1500 euro voor beste bundel die in 2020 weer zal worden uitgereikt, komt er een tweede prijs: de prijs voor beste aansprekende metafoor of beste zin in een gedicht.

Ook zal er meer aandacht gaan naar de presentatie van de poëzie. "We willen ons richten op de dichter als performer," vertelt Tim Pardijs van Stichting Ida Gerhardt Prijs. Naast de moderne toevoeging aan de prijs voor beste bundel, worden video's gemaakt van de performances en op YouTube gepubliceerd. De Nijmeegse stadsdichter Wout Waanders, die ook optreedt tijdens het Poëziediner, is volgens Pardijs een goed voorbeeld van wat de stichting voor ogen heeft. "Waanders kan goed uit het hoofd voordragen. Hij varieert daarbij met snelheid, ritme, toonhoogte en intensiteit." Door aandacht te geven aan de performance wordt poëzie volgens de organisatie nog aansprekender en toegankelijker. Voor het maken van de video's is nog wel geld nodig. "Het poëziediner is een van de middelen om geld te genereren," zegt Pardijs.

Volgens Pardijs komt er steeds meer belangstelling voor poëzie. "Het elitaire is er vanaf. Met name de jonge generatie dichters als de nieuwe Amsterdamse stadsdichter Gershwin Bonevacia en Ellen Deckwitz breken door de gevestigde orde heen en geven poëzie en gedichten een moderne originele touch."

Voor het Ida Gerhardt Poëziediner op 21 juni om 19.00 uur in Dat Bolwerck, zijn nog enkele kaarten beschikbaar.


Geelvinck geeft evenement voor 1 euro aan inwoners

ZUTPHEN - Op zaterdag 25 mei organiseert het Geelvinck Muziek Museum een evenement rond de Franse Koningin Marie Antoinette. In plaats van 35 euro zijn Zutphense inwoners welkom voor maar 1 euro. "Als gebaar naar de gemeenschap in Zutphen."

Bezoekers krijgen de gelegenheid kennis te maken met het extravagante leven van deze muzikale Franse koningin, dat zo tragisch op het schavot eindigde. Erard-expert Robert Adelson (Conservatorium van Nice) vertelt over deze geschiedenis (in het Engels). Twee recitals laten de muziek van Marie Antoinette en de Franse Revolutie beleven. En er is gelegenheid tot het bezoeken van het Geelvinck restauratie-atelier. Topstuk uit de museumcollectie is de tafelpiano van Marie Antoinette uit Versailles. Tevens gaat nieuwe tentoonstelling 'Chinoiserie – Droombeeld of Opmaat tot Revolutie?!' van start. Aanvang 13.30 uur, einde circa 17.00 uur.

Tickets verkrijgbaar via de websites.


www.geelvinck.nl

www.muziekmuseum.nl


Bookstore Day met Maartje Wortel en Ad van Liempt

ZUTPHEN - Op zaterdag 25 mei viert Nederland weer Bookstore Day. Met speciale uitgaven en bijzondere optredens. Bij Boekhandel Van Someren & Ten Bosch leest Maartje Wortel voor uit haar pas verschenen boek Dennie is een star en vertelt Ad van Liempt over zijn spraakmakende biografie van Gemmeker, commandant van Kamp Westerbork die verantwoordelijk was voor de deportatie van meer dan tachtigduizend joden vanuit Westerbork naar de vernietigingskampen.

Bijna tweehonderd boekhandels, verspreid over het hele land, doen mee aan Bookstore Day. Zij ontvangen die dag ruim honderd schrijvers en dichters. Er zijn ook talloze speciale uitgaven die alleen tijdens Bookstore Day te koop zijn. Het gaat om exclusieve publicaties, gesigneerde exemplaren en scherp in prijs verlaagde boeken. Deze boeken en aanbiedingen zijn alleen op Bookstore Day te koop. Kijk op de website voor een overzicht van alle speciale uitgaven.


www.bookstoreday.nl


Zelf kunsten uitvoeren bij Muzehof

ZUTPHEN - Dans, toneel, muziek, circus: de Muzehof Open Dag is voor iedereen die deze kunsten zelf wil gaan uitvoeren. De deuren van de Muzehof aan de Coehoornsingel in Zutphen staan open op zondag 26 mei van 11.00 tot 14.00 uur. De Zutphense rapper Pjotr zal optreden én een workshop geven. Verder wordt de naam van de nieuwe dansschool onthuld.

Muzehof dansafdeling geeft het stokje over aan twee van haar enthousiaste en ondernemende dansdocenten, te weten: Mareike MacLean en Romy Beumer. De naam van de dansschool zal tijdens een flashmob op de open dag bekend worden gemaakt. Verder is de dag een gelegenheid om kennis te maken met de docenten en te kiezen uit het grote cursusaanbod. Iedereen kan zelf een muziekinstrument bespelen en vragen stellen aan de docenten van het Muzecollectief. Er is circus en theater.

Dans-workshops en flashmobs zijn in de hele stad te zien. In het parkje naast de Muzehof komt er een heuse theatertent, 'De Torenkamer'. Daarin zijn doorlopend optredens van ensembles en bandjes.