De appartementen aan de Lessinlaan in Utrecht zijn een voorbeeld van de bouwstijl uit de wederopbouwtijd. Foto: gemeente Utrecht
De appartementen aan de Lessinlaan in Utrecht zijn een voorbeeld van de bouwstijl uit de wederopbouwtijd. Foto: gemeente Utrecht Foto:

Kunsthistorica over wederopbouwarchitectuur

BREDEVOORT - In 2019 besteden alle Achterhoekse gemeenten aandacht aan hun wederopbouw-architectuur. Ook de Koppelkerk - als wederopbouw-kerk - staat stil bij de wederopbouw. Kunsthistorica Maria Driessen geeft op vrijdag 31 mei een lezing over de architectuur van de wederopbouw.

De wederopbouw vond vooral na afloop van de Tweede Wereldoorlog plaats. Veel infrastructuur, zoals bruggen, wegen en spoorwegen, was vernield. Ook huizen, fabrieken en gebouwen waren vernietigd of beschadigd. Met hulp van onder andere het Marshallplan, werd Nederland weer opgebouwd.

De wederopbouw vond ruwweg tussen 1940 en 1958 plaats. Kenmerkend voor deze tijd is het experimenteren met een industriƫle aanpak van het bouwen. Maria Driessen toont vele voorbeelden van de bouwstijl en leert de wederopbouwelementen herkennen. Een typische kerk in deze stijl is de Hofkerk in Delft. Maar ook de Bredevoortse Koppelkerk is een voorbeeld van wederopbouwarchitectuur.

De lezing is in de Koppelkerk in Bredevoort op vrijdag 31 mei vanaf 20.00 uur. De zaal is open vanaf 19.30 uur, de entree kost tien euro en reserveren kan via www.koppelkerk.nl.