V.l.n.r.: Ds. Ronald Heins, burgemeester Annemieke Vermeulen, monnik en theoloog Thomas Quartier. Foto: Henk Derksen
V.l.n.r.: Ds. Ronald Heins, burgemeester Annemieke Vermeulen, monnik en theoloog Thomas Quartier. Foto: Henk Derksen

Opening virtueel Stadsklooster

ZUTPHEN - Sinds afgelopen zaterdag 18 mei heeft Zutphen een nieuw Stadsklooster. Het klooster wil een ontmoetingsplek zijn voor inwoners en bezoekers maar heeft geen vaste locatie. Kloosterling Irene Builtjes-Faber: "We zijn een virtueel huis."

Door Alize Hillebrink

Aanhoudend en fel klinkt het gebeier in de klokkentoren van de Sint Elisabethkapel in Zutphen waar het Stadsklooster vandaag is neergestreken. Het is geen zondag-, maar zaterdagochtend en de kerkbanken zijn zowaar allemaal gevuld. Zo'n kleine honderd mensen wonen de opening bij van het Stadsklooster Zutphen. Terwijl de kerkdeur uitnodigend open staat, en er af en toe een bezoeker binnenloopt, vindt de onthulling plaats van het nieuwe logo dat de vorm heeft van een tulp.

Vijftien christelijke geloofsgemeenschappen uit Zutphen en Warnsveld zijn aangesloten bij het Stadsklooster-initiatief. Kloosterling Irene Builtjes-Faber: "Stadsklooster Zutphen is ontstaan vanuit een verlangen van christenen uit diverse kerken naar een plek waar bezinning is. We willen een plek bieden voor rust, inspiratie, spiritualiteit, gastvrijheid en aandacht."

Burgemeester Annemieke Vermeulen prijst de samenwerking van de verschillende geloofsgemeenschappen uit Zutphen en Warnsveld, maar hoopt dat er in het stadsklooster ook ruimte is voor andere religies. "Mijn wens en verwachting is dat ook voor de niet-christelijke geloofsgemeenschappen de deuren open staan." Irene is daarover genuanceerd: "We zijn ruimdenkend, maar het uitgangspunt is christelijk. Invloeden van buitenaf en andere stromingen zijn welkom, maar in de kern zijn we christelijk."

Naast inwoners uit Zutphen en Warnsveld zitten ook kloosterlingen van Stadskloosters uit Zeeland, Groningen en Nijmegen in de kerkbanken. Dominee Ronald Heinz is verheugd door het hoge aantal bezoekers. "In Zutphen en Warnsveld zijn 23 geloofsgemeenschappen actief. Onze inspanning om door de muren van de kerken heen te breken en verbinding te zoeken met elkaar is gelukt." Kloosterling Plonie Pantjes: "Het Stadsklooster is een plek waar mensen tot hun recht kunnen komen. Ons Stadsklooster bestaat niet bij de gratie van een gebouw, maar bij de gratie van mensen."

Virtueel huis
De initiatiefnemers van het Stadsklooster kiezen er bewust voor om niet in één kerkgebouw te zitten. Irene: "We zijn een virtueel huis. De Elisabethkapel is één van de locaties die we gebruiken. Via onze website coördineren we alle activiteiten die in Zutphen en Warnsveld worden georganiseerd en die passen in ons concept. Bijvoorbeeld een stiltekring, retraitegroep, of een gezamenlijke maaltijd."

Geen kermis, maar kerkmis
Een Stadsklooster was niet het eerste waar ze aan dacht toen ze burgemeester werd van Zutphen, zegt Annemiek Vermeulen. "Mijn ambitie is meer reuring in de stad en niet de verstilling van een klooster. Maar inwoners verlangen ook naar rust, en levendigheid en leefbaarheid moeten wel in balans zijn. Geen kermis, maar kerkmis dus?", vraagt ze zich hardop af. "Hoe dan ook, het nieuw gebrouwen kloosterbier bij Cambrinus brengt vast leven in de brouwerij!".


www.stadskloosterzutphen.nl