Zutphen moet verzakelijken

ZUTPHEN - "Bij de gemeente Zutphen wordt veel opgepakt en weinig afgemaakt." Dit is een van de hoofdconclusies uit het gemeentelijk organisatieonderzoek van waarnemend gemeentesecretaris Ron Jeltema. Hij constateert een grote betrokkenheid en gedrevenheid binnen de ambtelijke organisatie, "tegelijkertijd is de bedrijfsvoering de afgelopen jaren zwak", aldus Jeltema. Kortom, een disbalans tussen ambities en mogelijkheden.

Door Alize Hillebrink

Na het plotselinge vertrek van Boy Jansen begin november trad Jeltema aan als interim-gemeentesecretaris bij de gemeente Zutphen. Hij kreeg de opdracht de organisatie door te lichten en presenteerde begin deze week zijn rapport 'Zutphen in balans', een organisatieadvies dat er niet om liegt. "Bij binnenkomst trof ik een organisatie aan van 450 medewerkers en een eenhoofdige directie bestaande uit de gemeentesecretaris/directeur, die veel bevoegdheden had", vertelt Jeltema. "Daarbij lag er veel op het bordje van de directeur."

Disbalans tussen ambitie en mogelijkheden

Jeltema constateerde veel onrust onder medewerkers en geen rustige werksfeer. "Het vertrek van teamleiders, een openstaande vacature voor gemeentesecretaris en een grote bezuinigingsklus van 13 miljoen die er behoorlijk in hakt, creëert geen rustige werksfeer waarin je kunt opereren." Daarom noemt Jeltema het een "grote prestatie van het college om in een half jaar tijd een groot bezuinigingspakket door de raad te loodsen".

Ambitieus
De ambtelijke organisatie in Zutphen is volgens Jeltema erg betrokken, sterk inhoudelijk gedreven en ambitieus. "De Zutphense ambtenaar is loyaal aan de organisatie en aan de stad, maar zaken afmaken, goed ordenen en implementeren zijn bepaald geen favoriete thema's", zegt Jeltema. Deze noemt hij zwak. "Er was weinig aandacht, ook vanuit de directie niet, voor de financiën en de bedrijfsvoering. Financiën en bedrijfsvoering zijn al jarenlang een minder sterk punt van deze gemeente."

Jeltema constateert een disbalans tussen ambitie en bedrijfsvoering, tussen ambitie en mogelijkheden. "Dit moet weer terug gebracht worden tot een gezonde balans. Een goede balans tussen zakelijkheid en inhoud! De algehele bedrijfscultuur op het gebied van strategie, structuur en personeel moet zakelijker en daar is de komende jaren flinke inspanning voor nodig."


Lees verder op pagina 7