Wolfgang Amadeus Mozart. Foto: PR
Wolfgang Amadeus Mozart. Foto: PR Foto:

'Tel Aviv heeft het songfestival, Zutphen heeft Mozart'

ZUTPHEN - Volgende week, van 23 tot en met 26 mei, is Mozart in Zutphen. 18 koren zingen dan álle 18 missen van Mozart in één weekend en op één locatie. Dat is wereldwijd nog nooit vertoond. Inmiddels is Zutphen behoorlijk in de ban van Mozart. Initiatiefnemer Ben Wamelink: "Tel Aviv heeft het Eurovisie Songfestival, Zutphen heeft met Mozart in Zutphen een wereldprimeur." Wilt u getuige zijn? Er zijn nog kaarten verkrijgbaar op www.mozartinzutphen.nl.

Mozart in Zutphen wordt een bijzonder en groots project. Met zo'n 1000 zangers, bijna 60 orkestleden, 20 solisten, 20 kilo bladmuziek, 18 lokale en regionale koren, 18 dirigenten en tientallen vrijwilligers om alles in goede banen te leiden wordt het een wereldprimeur met wereldklasse.

Mozart schreef in zijn leven 18 missen, inclusief het requiem. Deze missen zijn inmiddels door duizenden koren over de hele wereld gezongen. En nog steeds zijn ze overal te horen. Maar nog nooit waren ze allemaal in één weekeinde en op één locatie te beluisteren. Tot komend weekend in Zutphen.

Tijdens Mozart in Zutphen neemt elk koor één mis voor zijn rekening. Er doen onder meer koren mee uit Zwolle, Nijmegen, Enschede en Wageningen, maar ook vijf koren uit Zutphen: Collegium Vocale Zutphen, Toonkunst Zutphen, Projectkoor VoQ, Capella Zutphen én Vocaal Ensemble Zutphen. Daarnaast neemt sopraan Johannette Zomer, ook woonachtig in Zutphen, een aantal solo's voor haar rekening.

Overige activiteiten
Vanaf zaterdag 18 mei repeteren alle 18 koren plus het Parnassus Ensemble, het orkest dat alle koren gaat begeleiden, in de Walburgiskerk. Rondom het 's Gravenhof zal Mozart dan al hoorbaar zijn. Maar er gebeurt meer rondom Mozart. Een aantal activiteiten hebben al plaatsgevonden zoals een lezing van Reinildis van Ditzhuijzen, een masterclass van Johannette Zomer en Marcel Reijans en een uitverkochte lezing van Tjeu van den Berg.

Op vrijdag 17 mei houdt de Pianoschool Zutphen in samenwerking met de Muzehof , centrum voor de kunsten, een masterclass voor jonge pianisten in het Geelvinck Muziek Museum aan de Zaadmarkt. Zij zullen onder begeleiding van de bekende pianoforte pianiste Shuann Chai werken aan stukken van Mozart en tijdgenoten. De masterclass start om 15.00 uur en rond 17.30 geeft Shuann Chai een klein concert. Het bijwonen van de masterclass en het concert is gratis.

Ook het Luxor filmtheater is in Mozartsferen. Het theater vertoont op vrijdag 24 mei om 20.00 uur de beroemde kaskraker over het leven van Mozart: Amadeus. Deze film gaat over Antonio Salieri, hofcomponist van Keizer Jozef II. Hij merkt dat de piepjonge, losbandige, hondsbrutale Mozart veel meer talent heeft dan hijzelf en besluit, gek van jaloezie, hem koste wat kost ten gronde te richten.

Verder wordt op vrijdag 24 mei om 17.00 uur én zondag 26 mei om 15.00 uur de film over de sopraan Maria Callas vertoont: Maria by Callas. Het levensverhaal van Callas wordt getoond aan de hand van nooit eerder vertoonde video's en foto's waarin ze voor het eerst in kleur achter de schermen te zien is. Met o.a. Marilyn Monroe, Yves Saint Laurent, J.F. Kennedy, Luchino Visconti, Grace Kelly en Liz Taylor. Kaartjes en reserveren aan de Luxorkassa of op www.luxorzutphen.nl.

Tot slot is buiten, op de markt, Mozart te horen. Stadsbeiaardier Frans Haagen geeft op donderdag 23 mei van 11.00 tot 12.00 uur een Mozartconcert en op zondag 26 mei doet hij dat van 14.00 tot 15.00 uur. Zo kan iedereen in de stad meegenieten van de klanken van Mozart in Zutphen.

Kaarten voor Mozart in Zutphen zijn verkrijgbaar via de website.


www.mozartinzutphen.nl

[APART KADER]

Win vrijkaarten voor Mozart in Zutphen

Contact Zutphen-Warnsveld geeft 4 keer twee vrijkaarten weg voor dit bijzondere evenement. De vrijkaarten zijn geldig voor één willekeurig concert. Ook kans maken? Stuur dan vóór dinsdag 21 mei 2019 een mail naar redactie@contact.nl onder vermelding van 'Mozart in Zutphen'. De winnaars ontvangen dan dinsdag 21 mei een mail met de e-tickets.


redactie@contact.nl