Afbeelding

Tristan Botteram
Downhiller - 18 jaar - Afkomstig uit Doetinchem

Mijn sport, downhillen, is niet te beoefenen in Nederland, maar toch ben ik er vol voor gegaan. Op jonge leeftijd ben ik in aanraking gekomen met motorcross. Mijn vader crosste, dus wilde ik dat ook. Dat vonden mijn ouders niet zo'n goed plan, dus bleef mijn crossfiets mijn beste vriend. Achteraf ben ik mijn ouders erg dankbaar voor deze keuze, ook al wilde ik toen zo graag motorcrossen. Zonder die beslissing heb ik namelijk mijn passie niet kunnen vinden…

Downhillen
Downhill is een discipline in het mountainbiken die helaas niet populair is in Nederland. Dat komt vooral doordat het hier lastig te beoefenen is: wij hebben immers geen bergen. Toch heb ik ervoor gekozen om vol voor deze discipline te gaan, maar soms lijkt het onmogelijk om de snelheden te behalen van mijn tegenstanders. Logisch natuurlijk, want ik neem deel aan de wedstrijden zonder dat ik hiervoor kan trainen. Dit maakt mij wel een unieke rijder in het veld.

Van fietscross naar downhill
Mijn interesse in fietscross resulteerde op jonge leeftijd al in een lidmaatschap bij fietscrossclub De IJsselcrossers. Tot mijn 12e heb ik met veel plezier wedstrijden gefietst bij zowel bij de Doetinchemse club als op nationaal topniveau, maar mijn interesses verschoven in de tijd dat er een nieuw fietspark, genaamd SFA Bikepark, opende. Dit veranderde mijn visie op het fietsen volledig: de sfeer was fantastisch en ik had weer plezier in het fietsen. Op een dag raadde een bezoeker mij aan om Bikepark Winterberg te bezoeken, wat er uiteindelijk voor gezorgd heeft dat ik voor het eerst in aanraking kwam met downhill. Dit was het begin van alles.

Resultaten en doelen
Ondertussen downhill ik al een aantal jaren, waarin al een paar mooie hoogtepunten te benoemen zijn. Zo behaalde ik de 4e plaats bij de UCI Mountainbike Wereldbeker in Frankrijk en ook mijn 9e plaats bij de UCI Mountainbike Wereldkampioenschappen in Zwitserland was boven verwachting. Daarnaast werd ik IXS DH Cup-kampioen en werd ik 2e in het IXS European Cup-kampioenschap. In 2019 heb ik de overstap van Junior men naar Elite men moeten maken. Hierdoor verwacht ik niet meteen voor het kampioenschap te kunnen gaan in 2019, fietsen bij de Elite men is namelijk wel even een niveautje hoger. Mijn doel dit jaar is daarom om de top 10-resultaten te behalen bij de IXS European Cup. Natuurlijk is mijn droom uiteindelijk om wereldkampioen te worden. Met mijn blogs en video's voor de Zwarte Cross Talententuin en Achterhoek Nieuws, zal ik jullie meenemen in mijn reis!