Kegelen is Kunst 85 jaar

ZUTPHEN - Op 14 mei bestaat Kegelclub Zutphen K.I.K. 85 jaar. De kegelaars hebben door omstandigheden een aantal keer moeten verhuizen, maar nu is Kegelen is Kunst gevestigd aan de achterzijde van de Hanzehal in Zutphen aan de Fanny Blankers-Koenweg.

Historie Kegelen is Kunst
De heren J. de Jong en W. Meenderink waren de pioniers van de oudste kegelclub in Zutphen. Op 14 mei 1934 richtten zij de kegelclub K.I.K. op. De eerste locatie waar gekegeld werd was Hotel de Hollandsche Tuin aan de Groenmarkt.
Toen in de oorlog eind 1944-1945 door het bombardement de hele hoek Groenmarkt-Waterstraat weggebombardeerd werd, was het kegelen voorlopig niet meer mogelijk. Volgens outsiders is de draad weer opgepakt eind jaren vijftig. Daarna is er een paar jaar gekegeld in De Laatste Stuiver in Eefde. De ruimte waar de kegelbanen lagen werd verwarmd door een grote potkachel. In de winterdag was de situatie dus niet ideaal. Toen was de techniek niet zo dat de kegels automatisch op het plateau gezet werden. Er was een kegel-opzetter nodig die voor gevaar van eigen leven aan het eind van de baan stond om na elke worp de kegels weer terug te zetten.

Begin jaren zestig verhuisd K.I.K. naar de Houtmarkt tegenover het Volkshuis. Daar was toen Hotel de Negro gevestigd, deze naam is later veranderd in de naam De Hollandsche Tuin. Dit was een gecombineerde locatie, feestzaal voor bruiloften en partijen en kegelbaan. Als er gekegeld moest worden dan werd de dansvloer eruit gehaald en kwamen er vier kegelbanen tevoorschijn. Ook daar werden de kegels handmatig opgezet.

In Hotel de Negro/Hollandsche Tuin is gekegeld tot ongeveer 1964. Omdat de kegelbanen er verdwenen, verhuisde K.I.K. naar Concordia in Brummen, waar de kegelclub bleef tot 1976. In dat jaar opende De Hanzehof in Zutphen haar deuren en daar waren vier prachtige kegelbanen in aangelegd. De Hanzehof moesten ze helaas na een verblijf van 28 jaar ook weer verlaten in verband met de verbouwing. Van september 2004 t/m juni 2006 was K.I.K. te gast bij de familie Timmer in Concordia te Brummen.
Op 29 augustus 2006 mochten de kegelaars hun intrek nemen in het nieuwe 'Kegelcentrum de Hanzehal' in Zutphen.

Jubileumfeest
Op 30 april hebben alle leden dit jubileum gevierd met een fluisterboottocht en een etentje. Er is hier geproost op 85 jaar kegelen in Zutphen.

K.I.K. zoekt nieuwe leden
Bij de kegelclub in Zutphen is gezelligheid belangrijk, maar daarnaast zijn de kegelaars serieus met hun sport bezig. Iedere dinsdagavond van 19.30 tot 22.00 uur wordt de K.I.K. clubcompetitie gespeeld. Daarnaast is er van de Oost Gelderse Kegelbond (O.G.K.) een district-competitie. Wie ook gezellig een balletje mee wil gooien, kan drie avonden mee-oefenen. Voor meer informatie, neem telefonisch of per mail contact op met de secretaris de heer A. Roolvink.


0575 - 527 848

secretaris@kegeleniskunst.nl