Hanna Rijken. Foto: Simone van der Lans
Hanna Rijken. Foto: Simone van der Lans Simone van der Lans

Stadsklooster Zutphen trapt af met kiemcel en evensong

ZUTPHEN/WARNSVELD - Op zaterdag 18 mei houdt de landelijk bekende spreker Thomas Quartier een boeiende lezing over het klooster als kiemcel. Tijdens de startdag van Stadsklooster Zutphen neemt hij de bezoekers mee in de monastieke wereld. Hanna Rijken laat de aanwezigen de tijd vergeten tijdens een evensong waarin hymnes klinken in de Elisabethkapel.

Door Simone van der Lans

Thomas Quartier is benedictijner monnik van de Willibrordsabdij in Doetinchem. Hij doceert rituele en liturgische studies aan de Radboud Universiteit Nijmegen en liturgische en monastieke spiritualiteit aan de Katholieke Universiteit Leuven. Daarnaast is hij verbonden aan het Titus Brandsma Instituut in Nijmegen en gasthoogleraar aan de Benedictijnse Hogeschool Sant Anselmo in Rome. Inmiddels is hij een landelijk bekend en geliefd spreker en schrijver. Toch blijft hij zijn kloostergemeenschap en de dagelijkse gebedsdiensten trouw als bron van waaruit hij leeft. Thomas Quartier schreef verschillende boeken over liturgie en kloosterleven, waaronder het boek Kiemcellen - Van klooster naar wereld (2016) en Heilige woede (2018).

Hanna Rijken werkt als Postdoc Researcher bij de Protestantse Theologische Universiteit in Amsterdam. In 2017 promoveerde Hanna Rijken op een onderzoek naar de toe-eigening van de Anglicaanse choral evensong in Nederland. Momenteel onderzoekt zij samen met Oxford University de populariteit van de Choral Evensong zowel in Nederland als in Engeland. De vraag die daarbij gesteld wordt is hoe het komt dat de evensong zo populair is en steeds meer bezoekers trekt.

Zaterdag 18 mei van 10.00 uur tot 16.00 uur is er een afwisselend programma in de Elisabethkapel aan de Tengnagelshoek 9. Iedereen is van harte welkom. Voor meer informatie en aanmelding zie: stadskloosterzutphen.nl