Voortbestaan Geelvinck Museum in Zutphen onzeker

Gemeente en museum worden het niet eens over de huurprijs

ZUTPHEN - De toekomst van het Geelvinck Muziek Museum aan de Zaadmarkt in Zutphen is uiterst onzeker. Het historische pand De Wildeman aan de Zaadmarkt is eigendom van de gemeente Zutphen en zij vraagt met ingang van 1 juli een kostendekkende huurprijs. Als het Geelvinck daar niet aan kan voldoen, dient zij per 1 juli aanstaande het pand te verlaten.

Door Alize Hillebrink

Het Geelvinck Muziek Museum betrok op 1 januari 2017 het pand De Wildeman in Zutphen en opende op 30 juni van dat jaar haar deuren. Met de gemeente werd een bruikleenovereenkomst getekend voor twee jaar voor het gebruik van het pand, onder voorwaarde dat het daarna door hen gehuurd danwel aangekocht zou worden. Daaraan kan het Geelvinck niet voldoen. De organisatie van het museum wil dat de gemeente de overeenkomst verlengt, de gemeente is dit echter niet van plan.
Wethouder Laura Werger: "Wij vinden Geelvinck een mooi museum en ik vind het mooi dat ze in Zutphen willen blijven. De gemeente heeft aan het Geelvinck twee jaar kosteloos het pand beschikbaar gesteld, waarmee de gemeente inkomsten is misgelopen. In die twee jaar hebben zij de gelegenheid gehad zich permanent te vestigen in Zutphen. We hebben het Geelvinck zelfs nog een half jaar uitstel gegeven."De organisatie van het Geelvinck schat nog drie jaar nodig te hebben om hun ambities waar te maken. Tijd die ook nodig is voor het mobiliseren van fondsen voor onder andere renovatie. "Die tijd wordt ons niet gegund", aldus Maud Arkesteijn, die het museum in 2017 naar Zutphen haalde. Arkesteijn: "De organisatie van het museum heeft de ambitie uit te groeien tot hét Nederlandse centrum voor muziek op originele 18e- en 19e-eeuwse klavierinstrumenten. Ook wil het museum Beethovenhuis van Nederland worden en investeert het in internationale samenwerking met instellingen en musici."

Geelvinck Fortepiano Festival
Het museum is organisator van het Geelvinck Fortepiano Festival dat in de afgelopen jaren is uitgegroeid tot een internationaal festival voor historische piano's. Het festival bestaat uit ruim dertig concerten, drie wandelconcertdagen, drie dagen met masterclasses en een internationaal wetenschappelijk symposium. "De negende editie van het festival in augustus kan zonder gebouw geen doorgang vinden," aldus directeur Jurn Buisman.

Internationaal statuur
Het Geelvinck Muziek Museum is partnermuseum van het Pianola Museum in Amsterdam. Het Geelvinck beheert de omvangrijkste collectie historische piano's in Nederland, waaronder de internationaal bekende Sweelinck Collectie. Het gaat om ruim honderdzestig instrumenten, waaronder zeer zeldzame exemplaren zoals de oudste Nederlandse piano's die zijn aangemerkt als uniek Nederlands cultuurgoed. Buisman: "Door de vestiging van het Geelvinck in De Wildeman heeft Zutphen een museuminstelling van internationaal statuur binnengehaald. Dat dreigt nu door kortzichtig beleid te verdwijnen. Zoals het nu voor staat worden wij per 1 juli aanstaande op straat gezet en zijn onze investeringen voor niets geweest."

'Minimaal vijftigduizend euro huur vinden wij redelijk'
Wethouder Werger: "Er zijn verschillende berekeningsvormen gemaakt op basis waarvan we een huurprijs hebben vastgesteld van minimaal vijftigduizend euro per jaar. Wij vinden dat een redelijke prijs. Uit de door Geelvincks aangeleverde exploitatie blijkt dat zij nu, maar ook in de komende jaren, niet voldoende inkomsten genereren om deze huur te kunnen betalen. Wij hebben het Geelvinck aangeboden om mee te kijken naar een ander pand dat betaalbaar voor ze is. Tot nu toe zijn ze daar niet op ingegaan."