'Crying Girl on the Border' van fotograaf John Moore is winnaar van World Press Photo 2019. Foto: John Moore_Getty Images
'Crying Girl on the Border' van fotograaf John Moore is winnaar van World Press Photo 2019. Foto: John Moore_Getty Images

Fotozomer Zutphen 2019: van verrassing tot ontroering

Maar liefst elf tentoonstellingen en diverse workshops

ZUTPHEN - Deze zomer staat heel Zutphen in het teken van fotografie tijdens de tweede editie van Fotozomer Zutphen. In de maanden juli en augustus zijn er in deze fotogenieke Hanzestad uiteenlopende foto-exposities te bewonderen, waaronder World Press Photo Zutphen en tentoonstellingen in de Musea Zutphen. Ook worden er foto's geëxposeerd in ruim twintig winkels en zijn er workshops en andere foto-activiteiten. Het programma is te vinden op www.fotozomer.nl.

Zutphen ontwikkelde zich de afgelopen jaren meer en meer tot fotostad, onder andere door de World Press Photo, een aantal zeer actieve fotografiecollectieven en natuurlijk door het fotogenieke karakter van de Hanzestad. Daarom wilde InZutphen (Zutphen Promotie) al deze gepassioneerde initiatieven bundelen in Fotozomer Zutphen. De eerste editie in 2018 trok vele bezoekers. Met deze tweede editie een nog uitgebreider programma willen de organisatoren nog meer mensen van fotografie én van Zutphen laten genieten.

Green screens tot koffierituelen
Verrassend veel organisaties besloten deel te nemen aan Fotozomer Zutphen 2019 waarmee het programma niet alleen meer divers, maar ook actiever is geworden. Zo is er de workshop Pinhole fotografie, is er een 'fotoconcert' en kan je je laten fotograferen voor een green screen of met jouw favoriete koffie. Tel daarbij op de fotogenieke binnenstad van Zutphen en je hebt alle ingrediënten voor een prachtige Fotozomer.


Fotozomer Zutphen
Juli en augustus 2019
www.fotozomer.nl


Programma Fotozomer Zutphen 2019

Tentoonstellingen
World Press Photo Zutphen – 12 juli t/m 4 augustus
Locatie: Walburgiskerk (Kerkhof 3)
De spraakmakende World Press Photo tentoonstelling is voor de vijfde maal te bezichtigen in de Walburgiskerk in Zutphen, met meer dan honderd nieuwsfoto's van het afgelopen jaar.

Picture this! Schrijven met licht – t/m 1 september
Locatie: Stedelijk Museum Zutphen, Musea Zutphen ('s-Gravenhof 4)
Een tentoonstelling met beelden uit het omvangrijke archief van een van de oudste en gerenommeerdste foto-ateliers van het land: collectie Zeylemaker.

Paradise Lost – 6 juli t/m 22 september
Locatie: Museum Henriette Polak, Musea Zutphen ('s-Gravenhof 4)
Deze tentoonstelling vol hedendaagse fotografie brengt je in paradijselijke sferen met beelden van onder andere Melanie Bonajo, Ruud van Empel, Elspeth Diederix en Erwin Olaf.

Een Andere Kijk – 29 juni t/m 31 augustus
Locatie: op 23 locaties in de binnenstad
Vierentwintig fotografen van Fotoclub Zoom-in exposeren in drieëntwintig winkels en horecazaken. Bekijk deze foto's terwijl je de leukste plekken van Zutphen ontdekt!

Ontroerend Goed – 5 juli t/m 31 augustus
Locatie: Sutfene / De Lunette (Coehoornsingel 3)
Schrijfster Merel Bruning voerde gesprekken met bewoners van zorgorganisatie Sutfene en fotografe Pascale Drent maakte portretten. Dat leidde tot ontroerende en mooie resultaten.

Moet je zien – 11 juli t/m 4 augustus
Locatie: De Witte Vleugel (Kerkhof 1a)
Deze expositie toont recent werk van leden van Fotografencollectief De Zutphense. Verwacht een grote verscheidenheid aan thema's en stijlen binnen hedendaagse fotografie.

It's Time for Jazz Photography – 12 juli t/m 4 augustus
Locatie: Uffie's (Houtmarkt 71, Zutphen)
Wekelijks zijn er in deze werfkelder jazzoptredens, die worden vastgelegd door verschillende fotografen. De mooiste foto's uit die collectie zijn verzameld in deze expositie.

Foto's van heinde en verre – 5 juli t/m 31 augustus
Locatie: Art Gallery Diesselweerd (Vierakkersestraatweg 6)
De eigenaren van Art Gallery Diesselweerd, Tanja Blekkink en Jos Ruis, exposeren eigen foto's van Zutphen. Daarnaast zijn er ook beelden en glasobjecten te bewonderen.

Bean Shot Zutphen – vanaf 5 juli
Locatie: Van Rossum's Koffie (Turfstraat 10)
Een must-see voor koffieliefhebbers: Aukje Simone fotografeerde mensen met hun koffiemoment, hun 'koffieritueel'. Ook kan je je laten portretteren met je eigen kopje koffie.

Zutphen Concreet - 15 juni t/m 18 augustus
Locatie: Herman Krans Advocaat (Kerkhof 16)
Tijdens deze kunstmanifestatie, volgens de gedachte van de 'concrete kunst', zijn op een van de locaties een aantal bijzondere foto's van kunstenaar Kuno Grommers te bewonderen.

IJsselfoto's: van water tot lucht – 12 juli t/m 4 augustus
Locatie: De IJsselstroom (Vliegendijk 4)
De monumentale IJsselstroom opent de deuren om foto's van verschillende (professionele) fotografen te tonen van de IJssel en haar bedding. Van water tot lucht, van kracht tot rust.


Workshops en overige activiteiten
Muziek in de Komorebi – 14 juli
Locatie: Geelvinck Muziek Museum Zutphen
Muziek en fotografie ontmoeten en versterken elkaar: de Koreaanse pianiste Eunhee Baek speelt kleurrijke muziek, waarbij de Japanse fotografe Karin Shikata haar foto's presenteert.

Pinhole fotografie – 20 juli, 3 augustus
Locatie: Stedelijk Museum Zutphen, Musea Zutphen ('s-Gravenhof 4)
Houd je van foto's met een nostalgische sfeer? Ontdek dan de boeiende techniek achter pinhole fotografie en maak vervolgens je eigen pinhole foto met je camera of smartphone.

TinType fotografie – 27 en 28 juli, 10 en 11 augustus
Locatie: Stedelijk Museum Zutphen, Musea Zutphen ('s-Gravenhof 4)
Laat in een mobiele doka een uniek portret van jezelf maken met TinType fotografie, een techniek die stamt uit 1851. Een unieke ervaring met een fantastische foto als eindresultaat.

Fotografeer jezelf in het paradijs – elke woensdag in juli & augustus
Locatie: Museum Henriette Polak, Musea Zutphen ('s-Gravenhof 4)
Fotografeer jezelf voor een green screen met als achtergrond een paradijselijke foto uit de tentoonstelling Lost in Paradise. Zo waan je jezelf even in het paradijs.

Fotoworkshop Hanzestad Zutphen – diverse zaterdagen en zondagen in juli en augustus
Locatie: Fotostudio Marc Leeflang (Laarstraat 74)
Wat is ISO? Hoe gebruik je het diafragma en de sluitertijd? Wil je betere foto's leren maken, dan is deze workshop (inclusief tocht door de stad) ideaal. Aanmelden verplicht.

Actuele informatie over bijvoorbeeld toegangsprijzen en openingstijden zijn te vinden op www.fotozomer.nl.

Deze foto van mevrouw Dales is te zien in de tentoonstelling Ontroerend Goed. Foto: Pascale Drent
Eén van de koffiemomenten die Aukje Simone vastlegde voor de expo 'Bean Shot'. Foto: Aukje Simone
Een van de foto's uit de tentoonstelling Een Andere Kijk. Foto: Hannie Bouwmeester-te Hennepe