Inwoners uiten zorgen over toekomst Geelvinck en Witte Vleugel in open brief

ZUTPHEN - Te midden van de forse bezuinigingen van de gemeente Zutphen en de daarmee gepaard gaande verkoop van het gemeentelijk vastgoed, roepen 105 inwoners van Zutphen, het Zutphens College in een Open Brief op pagina 5 in deze krant, op tot behoud van de Witte Vleugel met culturele bestemming en behoud van het Geelvinck Muziek Museum. In de brief is te lezen dat zij willen voorkomen dat de panden een horecabestemming krijgen. Wethouder Laura Werger weerspreekt dat de Witte Vleugel wordt verkocht aan een horecaondernemer en nodigt de inwoners uit om in gesprek te gaan over de ontstane zorgen.

Door Alize Hillebrink

De ondertekenaars, voornamelijk uit kunst- en cultuurkringen, zeggen zich grote zorgen te maken over het verdwijnen van kunst en cultuur in Zutphen. "Kunst en cultuur zijn niet iets wat geld kost, maar wat geld oplevert", stellen ze in de open brief. "Het ziet er echter naar uit dat de Witte Vleugel verkocht wordt en een horecabestemming krijgt. Ook het Geelvinck Museum moet weg. Het prachtige Huis de Wildeman dreigt eveneens in de verkoop te gaan en een horecabestemming te krijgen. Dat baart ons grote zorgen."

Initiatiefnemer Hans Heesen, directeur van Filmtheater Luxor, zegt in een toelichting aan deze krant: "De brief is bedoeld als steen in de vijver. Ik begrijp best dat er bezuinigd moet worden maar onze kunst en cultuur is ons kapitaal. Eenmaal weg is weg."
Onder anderen Hans la Rose (oud-wethouder), Bas Steman (presentator), Johannette Zomer (operazangeres) en H.C. ten Berge hebben de oproep ondertekend.

Naar aanleiding van de Open Brief schreef stadsdichter Otteline van Panthaleon van Eck schreef een gedicht 'Nee Zutphen, niet de Wildeman'.

'Wat wordt beweerd, klopt niet'
Gevraagd naar een reactie zegt wethouder Laura Werger: "Wat beweerd wordt over de Witte Vleugel klopt niet. Er is geen sprake van dat de Witte Vleugel verkocht wordt aan een horecaondernemer. De culturele kaders van de Witte Vleugel blijven overeind. Het verbaast mij dat deze boodschap via de krant bij ons terecht komt. Als mensen zorgen hebben, laten we dan in gesprek komen. Op deze manier komen we tegenover elkaar te staan, terwijl ik graag bereid en altijd beschikbaar ben voor een gesprek. De initiatiefnemer is bij deze uitgenodigd."


Lees meer op pagina 3 en 5