De expositie is gebaseerd op het verhaal van Franziska Grün. Foto: Ruud Smit
De expositie is gebaseerd op het verhaal van Franziska Grün. Foto: Ruud Smit Foto:

Tentoonstelling Joodse Begraafplaatsen in de Achterhoek

WARNSVELD - Vanaf 13 mei is er een bijzondere fototentoonstelling te zien in het Kulturhus 't Warnshuus in Warnsveld: Joodse Begraafplaatsen in de Achterhoek. De opening van de expositie is op zondagmiddag 12 mei om 14.30 uur door de wethouder van cultuur van de gemeente Zutphen Mathijs ten Broeke. Daarna is de expositie te zien tot en met vrijdag 23 augustus tijdens de reguliere openingstijden van 't Warnshuus, zie hiervoor www.warnshuus.nl.

De expositie is gebaseerd op het verhaal van Franziska Grün, 'die Franzi', een jonge joodse vrouw die in de oorlog als onderduikster bij de grootouders van fotograaf Ruud Smit in Utrecht woonde. Voor haar grote liefde Max Falk meldde zij zich vrijwillig in kamp Westerbork. Franzi gaf een Zeiss Ikon camera in bewaring bij de moeder van Ruud. Franzi keerde niet terug uit de oorlog, zij werd in Auschwitz vermoord. De camera is uiteindelijk in bezit gekomen van Ruud. In zijn tienerjaren heeft hij met de camera leren fotograferen.

Een aantal jaren geleden haalde Ruud de Zeiss-Ikon uit de kast met het plan om alle Joodse begraafplaatsen in Nederland te fotograferen. Dat bleek al snel een onmogelijke opgave, maar een gesprek met Henk Steinvoort van het Warnshuus in Warnsveld bracht uitkomst. Die was op zoek naar een onderwerp voor een expositie over Achterhoeks cultureel erfgoed. Het oorspronkelijke plan werd aangepast. Zo is het idee ontstaan dat Ruud met de Kolibri uitsluitend de Joodse begraafplaatsen in de Achterhoek zou gaan fotograferen. In de doka van Ruud in Doesburg zijn de zwart-wit foto's afgedrukt.

Meer achtergrondinformatie over Franzi Grun en de tentoonstelling kunt u vinden op de site www.diefranzi.nl.


Ontmoet de molenaar

WARNSVELD - Molens zijn ook in de 21ste eeuw een visitekaartje voor Nederland. Voor een heel klein aantal beroepsmolenaars nog hun dagelijkse vak maar het overgrote deel van de molens wordt draaiend gehouden door enthousiaste vrijwilligers. Mensen die hun steentje bijdragen met schilder- en onderhoudswerk, winkelwerk en/of het draaien en malen. Interesse om molens draaiend te houden? Kom dan eens op een zaterdag langs bij bijvoorbeeld de molen van Nijendijk aan de Lage Lochemseweg in Warken of bij de molen Nooit Gedacht in Warnsveld. De Nationale Molendag 11 mei is daar een prima gelegenheid voor.

Zo'n 2.000 enthousiastelingen zijn lid van het Gilde van Vrijwillige Molenaars. Mannen en vrouwen, met interesse voor techniek en historie, uit alle lagen van de bevolking. En wie wil kan een opleiding volgen tot vrijwillige molenaar. Om verantwoord, zelfstandig te kunnen draaien met en molen verzorgt Het Gilde van Vrijwillige Molenaars de opleiding tot vrijwillige molenaar. Na het behalen van het examen (theorie en praktijk) ontvangt men het getuigschrift 'Vrijwillig Molenaar' en kan met één van de molens gaan werken. Alleen of samen met andere enthousiaste vrijwilligers.

Met zijn allen houden de (vrijwillige) molenaars de molens draaien. Ieder bijdrage daaraan is welkom. Meer informatie is te vinden op de website van het Gilde van Vrijwillige Molenaars.


www.vrijwilligemolenaars.nl


Kunst in Den Bouw van Rikie Radstake

WARNSVELD - De tweede kwartaalexpositie in 2019 van 'Kunst in Den Bouw' wordt verzorgd door de Lochemse kunstenares Rikie Radstake.

Rikie Radstake heeft al een behoorlijke staat van dienst in het schilderen en heeft in de loop der jaren een geheel eigen stijl ontwikkeld. Lessen volgde zij bij Annelies Wolma en Bertje van Delden. Het werk is kleurrijk en vol beweging, spontaan opgezet. Tijdens het schilderen ontstaat er een wisselwerking waarin zij constant reageert op wat er onder haar eigen handen groeit. Ieder schilderij is een wordingsproces en het resultaat is, ook voor de schilder, steeds weer een verrassing. Het snelle paletmes als voornaamste gereedschap zorgt voor een stevige toets en textuur. Het liefst maakt ze grote schilderijen.

Het werk van Rikie Radstake is tot 26 juni, dagelijks van 09.00 -17.00 uur, te zien in Den Bouw, Abersonplein 9.

Joodse begraafplaats. Foto: Ruud Smit
De Zeis Ikon Kolibri. Foto: Ruud Smit