Getuigenverslag te lezen op website Stolpersteine Zutphen

Vervolg van voorpagina

ZUTPHEN - Het Zutphens dagboek begint op 11 september 1944 en eindigt op 17 mei 1945. Ons is geen Zutphens oorlogsdagboek bekend dat over zo'n lange periode verslag doet van de laatste oorlogsmaanden vanuit hartje Zutphen."

Het dagboek is in circa 8 maanden geredigeerd, van de originele (primitieve) versie, tot een getuigenverslag van uiteindelijk 586 pagina's. Met veel aanvullingen, foto's en links naar o.a. YouTube. Het is onder 'Dagboek 40-45' te vinden op de website van SZ.


www.stolpersteinezutphen.nl


Oldtimers, oude brommers en tractoren gezocht

ZUTPHEN - Op zondag 30 juni wordt in Zutphen voor de zevende maal het IJsselfestival georganiseerd. Voor de tour de élégance door de binnenstad, is de organisatie nog op zoek naar oldtimers, oude brommers en tractoren. Alle deelnemers parkeren na de rit op de markten zodat het publiek de voertuigen kan bewonderen. Deelname is uiteraard gratis. Meerijden? Aanmelden kan via mail.


ijsselfestival@gmail.com


Benefiet voor keuken wijkcentrum

ZUTPHEN - Vrijdag 3 mei van van 15.00 tot 21.00 uur vindt er een benefiet plaats ten behoeve van de keuken in wijkcentrum De Uitwijk in Zutphen.

In het hart van de Zutphense Zuidwijken staat wijkcentrum 'de Uitwijk' (1986). Uitgangspunt is dat de Uitwijk er wil zijn voor de bewoners en dat iedereen welkom is. De grote spil in het wijkcentrum is de keuken. Hier wordt eten bereid door vrijwilligers van het Sociaal Eetcafé en het lunchcafé, wordt er door een aantal mannen gezamenlijk gekookt en is er aandacht voor het koken met kinderen (onder leiding van een voedselcoach).
Maar de keuken is nodig aan vervanging toe. Er zijn reeds sponsoren gevonden, maar voor die laatste financiële boost wordt er door de vrijwilligers en gebruikers van de Uitwijk een benefietmiddag- en avond georganiseerd met als thema 'Pasar Malam'.

Dit vindt vrijdag 3 mei plaats van 15.00 tot 21.00 uur en wordt officieel geopend door wethouder Mathijs ten Broeke. Er zal een Indonesische markt zijn met een modeshow van traditionele kleding, workshop zang- en dans, en (meeneem-)hapjes. De hele dag is er gezellige livemuziek van o.a. Jack East en Ed&Friends.
De kinderen kunnen zich goed vermaken op het springkussen, maar ze kunnen ook worden geschminkt, een kleurplaat maken of een filmpje kijken. Vanaf 16.00 uur draait er elk uur het Rad van Fortuin waar leuke prijzen te winnen zijn. Dit vindt plaats in het wijkcentrum aan De Brink 116 in Zutphen. Tip van de organisatie: voldoende klein geld mee te nemen.


Kinderwandeling op landgoed 't Velde

WARNSVELD - Hoe ging dat vroeger, op die kastelen? Dat vertellen de boswachters van Geldersch Landschap & Kasteelen op woensdag 1 mei tijdens een kinderwandeling op landgoed 't Velde. Vlakbij Huis 't Velde staat ook nog Huis De Voorst. Het zijn twee heel verschillende, oude kastelen met grachten er omheen en alles erop en eraan. Daaromheen liggen oude bossen en boerderijen, de woningen van het kasteelpersoneel. En daar tussendoor loopt het riviertje de Berkel. Ga mee op zoek naar de manier van leven van de kasteelbewoners van vroeger.

Start: 14.00 uur bij Huis 't Velde, Rijksstraatweg 127 in Warnsveld. Hier is geen parkeermogelijkheid! Parkeren op de parkeerplaats aan de Vordenseweg (N319), inrit ter hoogte van het witte Jachthuis. Navigatie: Vordenseweg 2, 7231 PA Warnsveld. Duur: 1,5 à 2 uur. Deelname: 5 euro p.p., kinderen 4 t/m 12 jaar 2,50 euro p.p. Donateurs Geldersch Landschap & Kasteelen gratis op vertoon van een geldige donateurspas. Reserveren is noodzakelijk en kan via de website. Informatie: Ronald Mannessen (06 - 288 654 33) of Evaline Demmink (0314 - 326 730 of 06 - 508 101 05).


glk.nl/activiteiten


Dodenherdenkingsconcert

ZUTPHEN - Zaterdag 4 mei geeft het Toonkunstkoor Zutphen weer haar tweejaarlijkse dodenherdenkingsconcert.

Dit jaar zingt Toonkunst delen uit het Deutsches Requiem van Johannes Brahms. Daarbij worden de zangers en zangeressen intiem begeleid door pianisten Roland Aalbers en Floor Lanz op de vleugel à quatre mains. Solist is de jonge sopraan Rosa Ligtermoet en het geheel staat onder leiding van dirigent Hans Lamers. De toegang is gratis maar vanwege het beperkt aantal plaatsen zijn wel toegangskaarten nodig, verkrijgbaar bij boekhandels Boek en Buro en Van Someren en Ten Bosch in Zutphen en The Read Shop in Warnsveld.