Geachte Koningin, beste Máxima,

Vorig jaar rond deze tijd heb ik mij tot uw echtgenoot en onze koning gewend. Dat heeft niet geholpen, dus ik richt mij dit jaar tot u. U lijkt mij ook wat meer voor rede vatbaar dan uw zeer plichtsgetrouwe echtgenoot.

Het komt er weer aan, Koningsdag! Had u daar ooit van gehoord toen u nog frank en vrij in Argentinië leefde? Oh nee, dat kan natuurlijk ook niet, dat heette toen nog Koninginnedag. Maar dan nog, wist u daarvan? Heeft u huidige echtgenoot u op de hoogte gebracht van dit jaarlijkse terugkerende festijn toen u nog stapelverliefd aan het daten was? Dat hij ooit koning zou worden van ons kikkerlandje, ja dat zal hij wel verteld hebben, da's ook wel iets om over op te scheppen natuurlijk. En ik kan mij goed voorstellen dat u daarvoor gevallen bent. Welk meisje wil er nou niet trouwen met een prins? Maar ik vermoed dat hij het fenomeen Koninginnedag dan wel Koningsdag ernstig verzwegen heeft. En terecht.

Voor heel Nederland is die dag fantastisch. De meeste mensen zijn vrij en in iedere stad is genoeg te doen. Van kleedjesmarkten (een Hollandse manier om van ouwe zooi af te geraken) tot bands die optreden op grote en kleine podia. En uiteraard drinken we daar geen water bij maar bier. Veel biertjes. En een oranjebitter. En mensen dragen vaak iets met oranje. Sommigen alleen een bril of hoedje, anderen gaan zo extreem mogelijk uitgedost.

De eerste keer dat u met uw schoonfamilie mee op pad ging was in 2002. Toen was u al getrouwd. En was er dus geen weg meer terug. Want ik ben ervan overtuigd dat u nooit met onze koning was getrouwd als u voor uw huwelijk mee was gegaan met uw schoonfamilie. Misschien heeft u ook wel gegoogeld voor u mee op pad ging en toen zag u vast enkel afbeeldingen van oranje geklede vrolijke mensen met biertjes in de hand.
Maar dat feestje, dat geldt dus niet voor de koninklijke familie. Daar bent u nu wel achter. Ieder jaar moet u in een andere stad weer kijken naar de vreselijkste lokale optredens. Al dan niet folkloristisch. Een zeurende burgemeester naast u. Geen biertjes voor u. En u moet maar lachen en lief en geïnteresseerd kijken naar al die onzin. Wat een verschrikking moet dat zijn.

Daarom wil ik u dit jaar uitnodigen in Zutphen. Om het een keer echt te vieren, met biertjes en oranjebitter en u mag gewoon chagrijnig kijken als u dat wilt. Laat ze het uitzoeken in Amersfoort, daar hebben ze vast weer zo'n uitgebreid vreselijk programma voor u samengesteld. Daar doen we hier niet aan hoor. Muziek en drankjes hebben we hier. En ook kleedjesmarkten uiteraard. Hier in Zutphen mag u gewoon u zelf zijn en lekker komen feesten. Net zoals wij dat met z'n allen doen. Tot zaterdag!

Uw onderdaan,
Henrieke Schoonekamp