Ab Braakman. Foto: PR
Ab Braakman. Foto: PR Foto:

Ab Braakman: 'In de Martinuskerk zit heel veel liefde'

Open Monumentendag 2019: Plekken van plezier

WARNSVELD - Tijdens het tweede weekend van september zijn tientallen monumenten in Zutphen en Warnsveld gratis toegankelijk. En het landelijk thema van Open Monumentendag dit jaar is 'Plekken van plezier'. De leden van het comité in Zutphen hebben ieder zo hun eigen favoriet. Bestuurslid Ab Braakman denkt meteen aan de Martinuskerk: 'Hierin zit heel veel werkplezier'.

Waar de één een kerk nou niet bepaald ziet als plek van plezier, geldt dat voor een ander juist wel. Ab Braakman, vanuit de gemeente Zutphen al dertien jaar betrokken bij Open Monumentendag, valt in die laatste categorie. "In deze kerk zit echt een stuk van mijn leven." Ab werkte ruim tien jaar voor de gemeente Warnsveld. De restauratie van de Martinuskerk was een van zijn eerste en tegelijkertijd meest langdurige projecten. "Fantastisch, leerzaam en heel bijzonder om te mogen doen. De kerk, en dan met name de toren, is een van de oudste gemetselde gebouwen in de Achterhoek en de eerste vermelding dateert al uit 1121. Maar hij was rond de eeuwwisseling in heel slechte staat. De galmborden waren verrot, het dak moest deels worden vervangen en overal zaten tuftenen los. Het was bij wijze van spreke levensgevaarlijk om de kerk in te gaan."

Het koor werd in 2000 als eerste aangepakt en twee jaar later volgde de rest van de kerk. Er kwam onder meer een nieuw dak op het koor, het uurwerk is vervangen, er zijn nieuwe galmborden geplaatst en daar waar de muur slecht was, werd nieuw tufsteen geplaatst.


Lees verder op pagina 5