Safta Judith. Foto: PR
Safta Judith. Foto: PR

Opening museum Boer Kip

ZUTPHEN - Wethouder Matthijs ten Broeke zal op Koningsdag 27 april om 13.00 uur het seizoen 2019 van Museum Boer Kip openen. Iedereen is van harte welkom om onder het genot van een drankje de opening bij te wonen.

In het pand van John en Nina, Turfstraat 23, is een promotie-etalage ingericht onder het motto: 'Boer Kip komt even over de lange brugge'. In dit museum, gevestigd in een 150 jaar oude stadsboerderij, woonde boer/kunstschilder Herman Kip. Naast zijn activiteiten als boer, heeft hij een enorme hoeveelheid naïeve kunst geproduceerd, die hij schilderde op doek, vazen, melkbussen, borden en alles wat hij in handen kreeg. Dit resulteert in een enorme collectie in alle ruimtes tot zelfs in de tuin toe.

In het kader van het cultuurerfgoed project 'Reizen in de tijd', gaat het museum zich voorbereiden op de ontvangst van kinderen van de lagere school. Voor bezoek van groepen, buiten de openingstijden, zie de website of neem telefonisch contact op met mevrouw Willemsen.


www.museumboerkip.nl

0575 - 513 218


Documentaire: de waarheid achter oma Judith

ZUTPHEN - Op maandag 6 mei om 20.00 uur vertoont Vrouw in Beeld in Luxor de documentaire Safta Judith. De film is een persoonlijke zoektocht van de jonge Nederlandse filmmaker Iris Mimon naar haar oma Judith, die op haar negentiende overleed aan een abortus in Israël.

Eén kleine zwart-wit foto is het enige wat ze van haar oma heeft. Voor Iris is dat niet genoeg. Dus pakt ze haar koffers en camera en reist ze af naar familieleden in Israël, Amerika en Canada om de tragische waarheid over haar oma te achterhalen en familietaboes open te breken. Waarom een risicovolle abortus, terwijl ze gewoon getrouwd was? Welke rol speelde Judiths man? Hoe kan het dat haar grafdatum later is aangepast? Waarom weet het nageslacht niets over Judith? Door te praten met ooms, tantes, neven en nichten komt ze stukje bij beetje toch achter de waarheid.

Regisseur Iris Mimon is aanwezig om na de film met het publiek in gesprek te gaan. Kaartjes en reserveringen aan de kassa of via de website.


www.luxorzutphen.nl


Bundels inzenden Ida Gerhardt Poëzieprijs

ZUTPHEN - Poëziebundels verschenen tussen 1 november 2017 en 1 november 2019 maken kans op de Ida Gerhardt Poëzieprijs 2020. Uitgevers mogen vanaf heden oorspronkelijk Nederlandstalige bundels uit hun fonds opsturen naar de organiserende Stichting Ida Gerhardt Prijs. Een tweekoppige jury bestaande uit Petra Possel (Radio1) en Arjan Peters (de Volkskrant) zal de bundels lezen en een juryrapport opstellen.

De elfde prijs, bestaande uit een kunstwerk en geldbedrag, voor beste poëziebundel verschenen in de afgelopen twee jaar wordt in het voorjaar van 2020 uitgereikt tijdens een feestelijke bijeenkomst in Zutphen. Inzenders hoeven geen vergoeding te betalen voor deelname. Uitgevers mogen tenminste drie exemplaren van de door hen uitgegeven poëziebundels tijdig en in elk geval vóór 1 december 2019 opsturen naar: Ida Gerhardt Poëzieprijs t.a.v. Antoine Paris Waterstraat 5 7201 HM Zutphen

Meer informatie over de Ida Gerhardt Poëzieprijs via mail naar Tim Pardijs.


secretariaat@idagerhardtpoezieprijs.nl


De verliefde Geelvinck

ZUTPHEN - Op vrijdag 3 mei om 11.00 uur verzorgt ensemble La Lauzeta een interactief familieconcert in het Geelvinck Muziek Museum in Zutphen. Op het programma staan liedjes uit de middeleeuwen en de renaissance waarin vogels voorkomen.

De vier vrouwen van La Lauzeta laten horen welke vogels de Geelvinck in de wei en in het bos tegenkomt. Je mag meezingen, fluiten, klappen en een middeleeuws dansje doen. Ook is het mogelijk om na afloop de oude muziekinstrumenten uit te proberen. Ensemble La Lauzeta bestaat uit Greetje Buikstra, Nicole Pisuisse, Lies Prins en Josta Walland. Voor meer informatie en het bestellen van kaarten, zie de website.


www.geelvinck.nl


Kindervoorstelling Waterkracht

ZUTPHEN - Op woensdag 1 mei om 14.00 uur is er in wijkcentrum Waterkracht, Ruys de Beerenbrouckstraat 106 in Zutphen, de muzikale kindervoorstelling 'Het kistje van Urashima'. Een muzikaal sprookje, verteld door Ron Vernout. Duur 40 minuten. Geschikt voor kinderen van 4 tot en met 7 jaar. Entree 3 euro.