Een deel van de groep taalvrijwilligers die het certificaat in ontvangst mocht nemen. Foto: PR
Een deel van de groep taalvrijwilligers die het certificaat in ontvangst mocht nemen. Foto: PR Foto:

Achttien taalvrijwilligers erbij voor
begeleiding bij beter lezen en schrijven

Deelnemers ronden gecertificeerde training af

ZUTPHEN/LOCHEM - Deze week ontvingen achttien enthousiaste taalvrijwilligers uit de gemeente Zutphen en Lochem het certificaat 'Taal voor het Leven', dit was de afronding van de gelijknamige training gegeven door docent-adviseur van Taalhuis Lochem-Zutphen, José Boone.

"Taalvrijwilligers van alle organisaties in Zutphen en Lochem kunnen aan onze trainingen en studiemiddagen deelnemen," vertelt José Boone. "Dit keer waren er zes deelnemers van Het Gilde, vijf van de Graafschapbibliotheken en drie van Vluchtelingenwerk. Als Taalhuis werken we zowel met mensen van buitenlandse komaf als met geboren en getogen Nederlanders.", aldus José Boone. "Iemand van Nederlandse komaf begeleiden in beter lezen en schrijven is echt een andere tak van sport."

Alma uit Lochem is één van de deelnemers die met certificaat én witte roos de training heeft afgerond. "In vijf dagdelen ben ik op de hoogte gebracht van de mogelijkheden om als taalvrijwilliger aan de slag te gaan. Het eerste wat ons werd gevraagd is of we weten hoeveel laaggeletterden er zijn in Nederland. Ik schrik van het antwoord: 2,5 miljoen! Dat is veel, heel veel," aldus Alma uit Lochem. "Je zult maar niet gezellig op de bank kunnen zitten lezen, steeds uitvluchten moeten zoeken omdat je de etiketten niet kunt lezen, enzovoort. En dat geldt voor 2,5 miljoen mensen in Nederland. Misschien kan ik iets betekenen, al is het maar voor 1 persoon."

De 18 gecertificeerde taalvrijwilligers zijn inmiddels collega van enkele honderden enthousiaste en betrokken mensen in de gemeente Zutphen en Lochem. Een paar uur per week werken ze aan taalvragen van laaggeletterde Nederlanders en mensen met een migratie achtergrond. Ze oefenen samen met de taalvrijwilliger het spreken, schrijven en/of lezen van het Nederlands. Dat doen ze in de wijk, Het Taalhuis, de bibliotheek, één op één als taalmaatje of in kleine groepen. Goed communiceren is essentieel om beter mee te kunnen doen met de Nederlandse samenleving.

Basistraining
Iedere taalvrijwilliger krijgt de mogelijkheid om de basistraining Taal voor het Leven van vijf dagdelen te volgen. Daarin wordt uitgelegd hoe je mensen kunt helpen bij beter leren lezen, schrijven en/of spreken. Er is verschil in de begeleiding van een autochtone Nederlander of iemand met een andere moedertaal. De bevlogen trainer geeft in de basistraining veel tips aan de vrijwilligers. Daarnaast worden er regelmatig bijeenkomsten georganiseerd waarbij ervaringen kunnen worden uitgewisseld. Tijden zijn in overleg.

In Zutphen, Lochem en de kernen kan men zich aanmelden als taalvrijwilliger via Taalhuis Lochem-Zutphen door een e-mail te sturen. Men wordt dan uitgenodigd voor de eerstvolgende informatiebijeenkomst.


info@taalhuislochemzutphen.nl