Soul Power. Foto: PR
Soul Power. Foto: PR

Soul Power in Luxor

ZUTPHEN - Liefhebbers van zwarte muziek kunnen hun hart ophalen tijdens de vertoning van Soul Power op vrijdag 26 april om 20.30 uur in Luxor. Deze documentaire gaat over het muziekfestival Zaïre ’74 dat plaatsvond rond Rumble in the Jungle, het roemruchte boksgevecht tussen George Forman en Muhammad Ali in Kinshasa. Het driedaagse festival bracht een unieke groep aan soul- en R&B-artiesten uit Amerika bij elkaar, zoals James Brown, Bill Withers en B.B. King, alsmede Celia Cruz, de Cubaanse salsakoningin, en tal van Afrikaanse muzikanten, waaronder Miriam Makeba, Manu Dibango en Afrisa.

Meer dan drie decennia lag dit prachtige materiaal te verstoffen vanwege juridisch getouwtrek tussen de organisatoren en Liberiaanse investeerders. Totdat regisseur Jeffrey Levy-Hinte in 2008 zijn mouwen opstroopte.

Soul Power is niet zo maar een muziekfilm, het is ook een historisch en sociologisch document waarin te zien is hoe Amerikaanse en Afrikaanse muzikanten de eerste schreden zetten richting een natuurlijke crossover van stijlen. Voor vrijwel alle Afro-Amerikanen was het hun eerste bezoek aan Afrika, het 'Motherland' waarvan ze vooraf nogal naïeve en idealistische ideeën hadden. Het keiharde leven in de straten van Kinshasa en de harde hand van dictator Mobutu doet hen echter al snel van mening veranderen.

Kaartje en reserveringen aan de kassa of via de website.


www.luxorzutphen.nl


Concert en expositie in 't Atrium

ZUTPHEN - Op donderdag 25 april tussen 12.00 en 15.00 uur speelt La Lauzeta, ensemble voor oude muziek, in een drietal blokjes van elk twintig minuten enkele liederen uit haar programma 'Harmonie der Veren' in 't Atrium, Martinetsingel 19. Deze dag is tevens de sluitingsdag van de expositie 'Water, Vogels en Veren'. Hier tonen Lies Prins en Nicole Pisuisse hun grafische - en fotografische werken. Beide kunstenaressen maken ook deel uit van het muzikale ensemble. Aanvang: 12.00 uur , 13.00 uur en 14.00 uur. Entree is gratis. Vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld. Reserveren is niet nodig.


ensemblelalauzeta.punt.nl


Duo Novakoski met Franse chansons in Genietcafé

ZUTPHEN - Zondag 28 april om 12.30 uur kan men genieten van een optreden van het Duo Novakoski. Ze brengen een repertoire van Franse chansons uit de muziekcultuur van 'La Belle Epoque', de rijke cultuurperiode aan het eind van de negentiende en begin twintigste eeuw. De toegang is vrij.

Novakoski is een Nederlands-Frans duo, bestaand uit Marco van Koppenhagen (gitaar, zang_ en Stéphanie Raimbault (zang, theater). Met de akoestische bezetting, de poëtische theatrale teksten en de melodieuze composities geeft Novakoski een eigen invulling aan de moderne 'Chanson Française', met een knipoog naar het klassieke Franse repertoire. Naast eigen werk speelt Novakoski covers van o.a. Serge Gainsbourg, Georges Brassens, Edith Piaf, Johnny Hallyday, Yves Montand, Boris Vian, Joe Dassin en Jeanne Moreau. Voor meer informatie en een voorproefje van het repertoire: www.novakoski-musique.com.

Reserveren is mogelijk via de website van het Genietcafé.


www.genietcafe.nl


Lezing over 'museumarchitect' Hubert-Jan Henket

GORSSEL - Donderdag 25 april om 20.00 zal Jet Nijssen bij de Gorsselse Kunstkring een lezing houden over 'museumarchitect' Hubert-Jan Henket.

In 2013 openden maar liefst drie musea van zijn hand hun deuren. Museum De Fundatie in Zwolle, het Fries Museum in Leeuwarden en het Stedelijk Museum in Den Bosch. Architect Hubert-Jan Henket (1940) was betrokken bij het Singer Museum in Laren (NH), Museum Boijmans van Beuningen in Rotterdam en Teylers Museum in Haarlem.

De 'museumarchitect' weet als geen ander op ingetogen wijze oud en nieuw te verbinden. Bij bureau BiermanHenket geen conceptuele, manifestachtige architectuur, maar een klassiek-moderne vormentaal. Zoals de recent ontworpen centrale bibliotheek in Deventer. Gezien deze reputatie is 'het ei' van Museum Fundatie een spectaculaire uitzondering.

Hoe heeft deze architect zo'n belangrijke positie weten te veroveren in de Nederlandse architectuurpraktijk? Architectuurhistorica Jet Nijssen vertelt hierover.

De zaal Residentie de Roskam achter Restaurant Loetje, Hoofdstraat 26 te Gorssel is om 19.30 uur open. Belangstellende niet-leden zijn welkom, zij betalen 10 euro.

Voor meer informatie, zie de websites.


gorsselsekunstkring.nl

jetnijssen.nl

biermanhenket.nl