Marcus Passie van Boelee

EEFDE - In deze lijdenstijd waarin Bach het muzikale speelveld beheerst, kan het een verademing zijn om de Marcus Passie van toondichter Hans Boelee te beluisteren. Palmzondag (14 april) komt het gerenommeerde kerkkoor Driebergen naar de Ontmoetingskerk in Eefde om dit Nederlandstalige passiestuk op te voeren.

Het lijdensverhaal als recitatief wordt gesproken door een lector, een baritonsolist zingt de woorden van Jezus. Een tenor en bas vertolken de woorden van Petrus en Judas, een sopraan zingt de rol van slavin. Het koor brengt bekende passieliederen ten gehore en geeft stem aan het volk rondom de kruisiging van Jezus. Een ensemble met orgel, snaar- en blaasinstrumenten begeleidt het geheel. De bezoekers kunnen een aantal koralen met het koor meezingen.

De Marcus Passie in Eefde begint om 14.30 uur en duurt vijf kwartier. De toegang is gratis, na afloop is er een collecte ter bestrijding van de onkosten.


Gregoriaanse Vespers Palmzondag en Pasen

ZUTPHEN - Het Gregoriaans Getijdenkoor St. Jan verzorgt in de namiddag van Palmzondag, 14 april en op het Hoogfeest van Pasen, 21 april weer een gezongen Latijnse Vespers in de verstilde en sfeervolle St. Janskerk in Zutphen. Zowel de Vespers op Palmzondag en Pasen zijn om 17.00 uur.

De Vespers is het belangrijkste van de dagelijkse Getijden zoals die al eeuwen in kloosters en abdijen worden gezongen en waarvoor ook in Zutphen van zowel binnen als buiten de kerk een alsmaar toenemende belangstelling bestaat.
Met de juichkreet Hosanna filio David opent op Palmzondag de palmprocessie waarin het Getijdenkoor met de gewijde palmtakken door de kerk trekt op weg naar het priesterkoor voor de Gregoriaanse Vespers van deze zondag. Het herinnert ons aan de feestelijke intocht van Jezus in Jeruzalem enige dagen voor zijn lijden.

In het Triduum Sacrum, dat begint met de Eucharistieviering op de avond van Witte Donderdag en eindigt met de Vespers op het hoogfeest van Pasen, kwam men voorgaande jaren in de vroege morgenuren van Stille Zaterdag bijeen voor de indrukwekkende Metten en Lauden. Dit komt door onvoorziene omstandigheden dit jaar te vervallen.

Tekstboekjes met Latijnse tekst en Nederlandse vertaling zijn beschikbaar.


gregoriaansgetijdenkoorst.janzutphen.nl


Effata-vieringen in de St. Jan

ZUTPHEN - De eerstvolgende Effata-viering is op zaterdag 13 april. Vanuit de hectiek van alle dag in de stilte van je hart komen. Om daar te zoeken naar de ervaring van God in je eigen leven. Dat is het doel van deze meditatieve viering, die elke tweede zaterdag van de maand om 17.00 uur wordt gehouden. Vanaf vijf voor vijf wort in stilte voorbereid. De viering wordt opgebouwd rondom een Bijbeltekst die geactualiseerd wordt naar de wereld van vandaag en onze eigen ervaringen. Dit gebeurt via gebed, overweging, stilte, zang en symbolen. Deze vieringen, georganiseerd door de parochie HH 12 Apostelen, zijn laagdrempelig en oecumenisch van karakter. Mail voor meer informatie.


g.spekkink@12apostelen.nl

l.vandekam@12apostelen.nl


Feest voor ecodorp Portugal

ZUTPHEN - Vrijdag 12 april van 17.15 tot 24.00 uur vindt er bij Vispoortplein 16 feest plaats met salsaworkshop, vrij dansen, samen eten, wereld volksmuziekgroep Gimle en gastspelers. 'Espaço de Vida' is een initiatief om een organisch 'Ecodorp' te realiseren in Portugal. Deze dag start de crowdfunding.

Om 17.15 uur is het welkom en kan men de meegenomen maaltijd op tafel zetten. Om 17.40 uur potluck diner opeten (graag biologisch en vegetarisch) en presentatie van 'Espaço de Vida', om 18.30 uur is er een salsaworkshop voor beginners, om 19.15 uur doordansen op salsamuziek, om 19.45 uur 'Gimle' met volksmuziek, tango en meer, om 20.15 uur Dansavond met 'Gimle' en andere muzikanten (afgewisseld met salsa), om 20.45 uur balvolk met workshop en tot slot om 21.45 uur jammen, salsa,wereldmuziek. De bijdrage is naar eigen keuze (wel minimaal 5 euro om de kosten te dekken). Meeropbrengst is voor het Ecodorp/initiatief.

Ben je muzikant? Neem dan je instrument mee om, later op de avond, te jammen. Vooral percussie is welkom. Als je spullen wilt verkopen, ten bate van 'Espaço de Vida' , kan dat (in overleg) ook.

Opbrengsten worden, na de aftrek van de kosten voor het feest, besteed aan: notariële kosten, website, administratie, onderzoek, pr en een eerste stukje grond met bouwvergunning om concreet te kunnen starten.

Voor meer informatie, neem telefonisch contact op of kijk op de website.


www.ecodoprportugal.nl

06 - 151 571 23