Innovatieve dijkversterking langs Twentekanaal

ZUTPHEN - De dijk aan de noordzijde van het Twentekanaal bij Zutphen is versterkt met innovatieve technieken. In de dijk werd in totaal 1200 meter zanddicht, waterdoorlatend geotextiel onder de grond geplaatst. Met behulp van GPS en sensoren is gecontroleerd of het textiel goed, onbeschadigd en op de juiste diepte ligt.

In het werkgebied van Waterschap Rijn en IJssel is gebleken dat o.a. een dijkverbetering noodzakelijk is langs het Twentekanaal nabij Zutphen, op het traject tussen de Gelderse IJssel en de sluis bij Eefde. Dit dijkverbeteringsproject is nu uitgevoerd, waarbij het waterschap innovatieve technieken toepast om het 'piping' mechanisme te voorkomen. Hierbij stroomt water via een zandlaag onder de dijk door en komt het achter de dijk weer omhoog. Hierdoor spoelt er onder de dijk zand weg, hetgeen kan leiden tot instabiliteit en het inzakken van de dijk.

Het werk bestond uit het aanbrengen over een lengte van 1200 m van een verticaal zanddicht geotextiel aan de binnenkant van de dijk, in een smalle verticale sleuf van 5 m diepte. Dit geotextiel is water doorlatend maar houdt zand tegen. De innovatie zit in het feit dat dit geotextiel enerzijds ondergronds aangebracht wordt en anderzijds dat het aan te tonen is dat het tijdens het aanbrengen op de juiste diepte zit, onbeschadigd is en niet versmeerd is met klei. Tijdens de aanbestedingsprocedure vorig jaar hebben de drie inschrijvende marktpartijen hun machine en de nieuw ontwikkelde technieken eerst ter goedkeuring moeten demonstreren in het veld.

Samen werken aan veilige dijken
Het innovatieve dijkproject is onderdeel van het Hoogwaterbeschermingsprogramma van de rijksoverheid en de waterschappen. In dit programma worden komende jaren meer dan 1.300 kilometer aan dijken in Nederland versterkt volgens strenge veiligheidsnormen, om voorbereid te zijn op de klimaatscenario's van de toekomst.


Fiets- en scootmobiel vierdaagse

ZUTPHEN -Van maandag 17 juni tot en met donderdag 20 juni organiseert activiteitenteam De Uitwijk voor het derde jaar de Zutphense fiets- en scootmobiel vierdaagse. Er wordt gestart vanaf 18.30 uur bij buurtcentrum De Uitwijk op de Brink in Zutphen Opgeven kan nog op 17 en 24 april en woensdag 1 mei van 13.30-15.30 uur in het buurtcentrum. Kosten bedragen 7,50 euro , inclusief koffie /thee en wat lekkers in de pauze.