De Reewildshow laat zien wat er aan afschot is gepleegd en hoeveel valwild er was in het jaar 2018. Foto: PR
De Reewildshow laat zien wat er aan afschot is gepleegd en hoeveel valwild er was in het jaar 2018. Foto: PR Foto:

Kasteelmonologen in natuurdecor Landgoed Hackfort

VORDEN - Jonge theatermakers van het Nijmeegse gezelschap Theater Nora verbinden verleden, heden en toekomst aan elkaar tijdens het project De kasteelmonologen. In deze voorstellingen zal het publiek meegevoerd worden naar geschetste nieuwe werelden.

Door Kelly Heerink

De Kasteelmonologen zijn drie geschreven monologen door de schrijvers Corinne Heyrman, Joost Oomen en Simone Atangana Bekono van productiehuis Wintertuin. Zij lieten zich inspireren door de rijke historie van Landgoed Hackfort in Vorden. In opdracht van Cultuur Oost werd hen gevraagd de fantasie aan het werk te zetten en in de vorm van een theatertekst een moderne, eigenzinnige vertaalslag te maken naar het nu en de toekomst. Elk stuk heeft een eigen invalshoek en toon. In 'Het washandje van de baron' komt een gevallen politicus in de autowasstraat tot bezinning. 'In het midden van de toren' laat een meisjes aan het woord dat zich te midden van duizend geplukte krokussen probeert te verzetten tegen de vergankelijkheid. 'Als een boom speelt zich af in de toekomst', een grote overstroming heeft het hele land onder water gezet en het kasteel speelt een opmerkelijke rol in de wederopbouw.

Boomgaard
"De monologen zijn gefictionaliseerd, verwacht dus geen historische lezing", benadrukt regisseur Leander Zimmerman (27) uit Nijmegen van Theater Nora die met de teksten aan de slag ging. "Want je hebt acteurs nodig om deze verhalen te kunnen vertellen." Sijmen de Jong, Noralie Jansen en Simon Versteeg brengen de teksten tot leven. Jansen (26), ook woonachtig in Nijmegen, speelt vaker monologen. "Dat blijft spannend, want je moet het hele stuk zelf dragen", legt ze uit.

Het decor? Landgoed en kasteel Hackfort, dat ruim oogt. Toch is er gekozen voor meerdere voorstellingen met een kleinschalig publiek. "Dat vind ik juist erg mooi aan dit project", aldus Zimmerman. "Je hebt enerzijds de massaliteit van het natuurlijke decor en anderzijds de intimiteit met de bezoekers waarmee je het verhaal samen beleeft." Die bezoekers rouleren tussen de boomgaard met uitzicht op het kasteel, de pas opgeleverde hal van het kasteel en het vijvertheater: een kleine ronde vlonder te midden van een ven. "En omdat we in de natuur spelen ", zegt Jansen, "zal het podium steeds anders zijn. De speeldata liggen namelijk best ruim uit elkaar. De boomgaard zal telkens groener zijn."
Zimmerman groeide zelf op in Lochem en herinnert zich de kasteelroutes per fiets in Vorden met zijn moeder. "Het is fijn om wat te kunnen brengen in deze regio", zegt hij daarover.

De kasteelmonologen komt voort uit het Cultuur- en Erfgoedpact Achterhoek, een initiatief van negen Achterhoekse gemeenten dat streeft naar versterking van de culturele identiteit en leefbaarheid van de Achterhoek met als dragers cultuur, erfgoed en amateurkunst. Zimmerman: "Door het erfgoed levend te houden met hedendaagse kunst, trek je ook weer nieuw en jong publiek."

Theater Nora is sinds drie jaar een jong theatergezelschap dat gespecialiseerd is in monologen. "We spelen vaak in het intieme Nijmeegse Theater VIER waar ik al eens met Lotte Lentes heb samengewerkt. Zij is werkzaam bij het Cultuur- en Erfgoedpact Achterhoek, zodoende dat ze mij vroeg om mee te werken aan dit Achterhoekse project."

De kasteelmonologen wordt verder nog mede mogelijk gemaakt door Gemeente Bronckhorst, Keuken van Hackfort, De Nieuwe Oost Wintertuin e het Prins Bernhard Cultuurfonds.

Speeldata De Kasteelmonologen: 14 april, 18 mei en 2 juni om 14.30 uur bij Landgoed Hackfort, Baakseweg 6 in Vorden (bij slecht weer vinden de monologen binnen plaats). Tickets à 10 euro via de website.


dekasteelmonologen.nl


Reewildshow Achterhoek

RUURLO – Vereniging het Reewild regio Achterhoek organiseert zaterdag 13 en zondag 14 april haar 52ste Reewildshow. Vorig jaar vond deze show voor het eerst plaats bij café-restaurant De Duif aan de Groenloseweg in Ruurlo. Dit jaar is besloten een tweedaagse manifestatie te houden.

Door Jan Hendriksen

De reewildshow laat zien wat er aan afschot is gepleegd en hoeveel valwild er was in het jaar 2018. De tweedaagse manifestatie is niet alleen interessant voor de reewildbeheerder uit de Achterhoek, maar is een bron van kennis voor iedereen die affiniteit heeft met reeën. Op beide dagen zullen de geweien worden tentoongesteld, maar daarnaast is er een programma met standhouders en een aantal clinics (voor iedereen toegankelijk). De clinics richten zich dit jaar op de noodzaak van geitenafschot en op de mogelijkheden van drones binnen het beheer. Ook een vliegdemonstratie met drones staat op het programma. Tot slot kan er op zaterdagmiddag worden geschoten op kleiduiven bij schietbaan 't Ruurlosebroek. Naast verschillende belangenorganisaties is er een gevarieerd aanbod van natuurschilders, natuurfotografie, jachtbenodigdheden, jachtkleding en streekproducten.

Het programma van de reewildshow is als volgt: zaterdag 13 april: 13.00 tot 17.00 uur: trofeeshow met de mogelijkheid om kleiduiven te schieten. Zondag 14 april: 10.00 uur: opening door jachthoornblazers Koppergreun.; 12.00 uur: clinic: noodzaak van geitenafschot door de J. Wensink (jachtopzichter bij Nationaal Park de Hoge Veluwe); 14.00 uur: clinic: mogelijkheden voor reewildbeheer met drones (met vliegdemonstraties buiten).; 16.00 uur: verloting; 17:00 uur: sluiting.


info@vhr-achterhoek.nl