Voetganger krijgt voorrang in Lange Hofstraat

ZUTPHEN - Na jaren van voorbereiding ligt er nu een definitief ontwerp voor de herinrichting van de Lange Hofstraat. "Voetgangers en fietsers krijgen voorrang op auto's," aldus wethouder Annelies de Jonge. Als de gemeenteraad akkoord gaat met het ontwerp en de kosten, dan gaat in oktober de eerste schop in de grond.

Door Alize Hillebrink

"De Hofstraat is een prominente straat en één van de belangrijkste straten in de binnenstad," zegt wethouder Annelies de Jonge. De herinrichting van de verbindingsweg is de eerste stap van een grote metamorfose in aan de zuidkant van de binnenstad, ook wel de Poort van Zuid genoemd. Waar nu de auto centraal staat, krijgt na de metamorfose de voetganger voorrang. De fietser krijgt hierbij nog voldoende ruimte. "Voetgangers en fietsers krijgen voorrang op de auto's. Auto's zijn te gast," benadrukt De Jonge. Door de straat op deze manier in te richten komt volgens de gemeente het accent te liggen op meer levendigheid in de stad.

Klachten
Al sinds de vorige herinrichting van de Lange Hofstraat in 1999, zijn er klachten over de inrichting van de straat. De stoepstenen van basaltlava zijn in combinatie met de dwarshelling hobbelig en worden bij nat weer glad. Voetgangers lopen daardoor ongemakkelijk en kiezen ervoor op de trottoirband of op de rijbaan te lopen. Ook tijdens de donderdagmarkt, wanneer de Lange Hofstraat dienst doet als uitloop van de markt voor het opstellen van marktkramen, wordt de huidige inrichting als onpraktisch ervaren.


Lees verder op pagina 13