Isa toont een door haar uitverkoren knikkerbaan van hout, waarmee kinderen in lang vervlogen tijden uren lang zoet waren. Voor de 13-jarige curator een bijzonder fenomeen.
Isa toont een door haar uitverkoren knikkerbaan van hout, waarmee kinderen in lang vervlogen tijden uren lang zoet waren. Voor de 13-jarige curator een bijzonder fenomeen. "Ik knikkerde altijd op straat, met een kuiltje in de grond." Foto: Eric Klop Foto:

'Het was echt gaaf om in het

depot te kijken'

Leerlingen Praktijkonderwijs aan de slag met Zutphens museumgoud

Door Eric Klop

ZUTPHEN – Zutphen heeft er heel even een extra museum bij. Ter gelegenheid van de Nationale Museumweek vindt in het gebouw aan de Paulus Potterstraat 12b een expositie plaats die is samengesteld door leerlingen van Praktijkonderwijs Zutphen.

Een zestal tieners van 12 tot 14 jaar bezocht enige tijd geleden het depot van de Musea Zutphen. Zij selecteerden er vijftig voorwerpen die een beeld schetsen van vroeger. Bij enkele nu in hun school tentoongestelde items geven ze aan waarom juist díe hun speciale belangstelling hebben. Zo koos Pien een kinderwagen uit overgrootmoeders tijd. "Leuk om te zien hoe moeders vroeger met hun baby's gingen wandelen"' licht ze toe. "Ik zou later graag zelf moeder willen worden. Dan wil ik graag een hele mooie moderne kinderwagen voor mijn kindje."
Of Marcin, die onder de indruk is van een oude gevangenisdeur en zich afvraagt of gevangen er niet wel héél gemakkelijk doorheen kunnen lopen. Hij had zich voor de selectiecommissie aangemeld, omdat dit hem wel leuk leek. "Ik had zoiets nog nooit eerder gedaan. Het was echt gaaf om in het depot te kijken." En Marcin weet inmiddels zeker dat gevangenissen tegenwoordig beter worden beveiligd.

De inrichting van het zogenoemde 'gouden pop-up museum', indachtig het vele 'goud' dat musea in Nederland herbergen en dichterbij is dan menigeen denkt, was eveneens in handen van leerlingen. Volgens een professioneel 'vlekkenplan' waarmee overzichtelijk plek wordt geboden aan veel meer dan kinderwagen en gevangenisdeur. Een antieke klok en een gietijzeren strijkijzer bijvoorbeeld. Speelgoed waarmee vroegere generaties zich vermaakten, een weegschaal met gewichten en een kaartjesautomaat van de oude Zutphense bioscoop Odeon. En ook een houten schooltas, die kinderen destijds niet mee hoefden te zeulen maar in de klas bleef als opbergkastje. Het zullen absoluut niet alleen de leerlingen van Praktijkonderwijs Zutphen zijn, die zich over al dit 'goud' hooglijk verbazen.

'Andere ogen'
De opening van de tentoonstelling, afgelopen dinsdag, kent een officieel en vooral feestelijk karakter. De kids vormen bij de ingang van de school een erehaag die een aantal speciale gasten verwelkomt. Zij houden stuk voor stuk een praatje. Tiana Wilhelm, directeur van Musea Zutphen, vindt het fijn dat aan de hand van dit initiatief met andere ogen naar de collectie wordt gekeken. "Het was geweldig om de kinderen hierbij te begeleiden. Daarnaast weet ik zeker dat zij zorgvuldig met deze uitgeleende objecten omgaan."

Onderwijswethouder Annelies de Jonge steekt haar enthousiasme evenmin onder stoelen en banken. "Fantastisch dat we zoiets in Zutphen doen. Supergaaf! Deze school geeft kinderen de kans om te laten wat zij een bepaald museumstuk voelen." En schooldirecteur Annemarie Molleman is vooral trots. "Toen we hiervoor werden benaderd, hoefden we daar niet lang over na te denken. Met deskundige ondersteuning van Musea Zutphen hebben de leerlingen alles zelf gedaan. Fantastisch dat we dit aan Zutphen mogen presenteren!".

De directeuren en wethouder worden geïnterviewd door een nationale coryfee: Kim-Lian van der Meij, de tv-presentatrice die als een soort ambassadeur van de Nationale Museumweek dezer dagen in Lelystad en Zierikzee ook de start van de twee andere door scholieren ingerichte 'gouden pop-up' musea aan elkaar praat. Vervolgens geeft ze het startsein voor de openingshandeling. Leerlingen van de afdeling Groen nemen een motorzaag ter hand, waarmee zij een zelfgemaakte en uiteraard groene slagboom ontmantelen.

De scholieren van Praktijkonderwijs Zutphen hebben van alles in hun mars, zo blijkt niet alleen in de expositieruimte. Want leerlingen die zich bekwamen in de ins en outs van de horeca hebben een speciaal museummenu bedacht en bereid. Tevens staan zij garant voor het uitserveren van de 'traditionele' Zutphense mosterdsoep met of zonder spek, de twee sneetjes bruin oerbrood 'vega', voorzien van humus, rucola en pittige tomatensalsa, en de koffie of thee met boterkoek of arretjescake. Zodat ook de inwendige bezoeker van het 'gouden pop-up museum' aan de Paulus Potterstraat 12b niets tekort komt.

De tentoonstelling is alleen vrijdag 12 april nog te zien van 9 tot 15 uur. De entree is gratis.