Reinildis van Ditzhuyzen. Foto: Harry Cock
Reinildis van Ditzhuyzen. Foto: Harry Cock

Lezing over Godfried van Swieten door Reinildis van Ditzhuyzen

ZUTPHEN - 'Godfried van Swieten, mecenas van Mozart', dat is de titel van een lezing die Reinildis van Ditzhuyzen op dinsdagavond 30 april in de Walburgiskerk gaat houden. Aanvang lezing 20.00 uur.

De bekende historica en schrijfster van boeken over etiquette en omgangsvormen en de geschiedenis van het Huis van Oranje, heeft onderzoek gedaan naar de Nederlander Godfried van Swieten (Leiden, 29 oktober 1733 - Wenen, 29 maart 1803) die een belangrijke rol speelde in het leven van Wolfgang Amadeus Mozart. Daarom woont Van Ditzhuyzen deels in Wenen en de rest van het jaar in Zutphen.
Godfried van Swieten was diplomaat aan het hof in Wenen, maar hij stond bekend als een groot en actief muziekliefhebber. Zo kwam hij in contact met de jonge Mozart. Hij liet Mozart, die hem steeds 'Van Suiten' noemde, kennismaken met de fuga's van Bach. Constanze Weber was meteen verrukt van deze muziek en drong bij Mozart aan om ook fuga's te gaan schrijven. Niet lang na het overlijden van Mozart kwam Van Swieten in diens gezinswoning langs. Hij regelde Mozarts begrafenis (derde klasse) en verzorgde een voorziening voor zijn zoon om in Praag te studeren. Van Swieten organiseerde een van de eerste uitvoeringen van het Requiem (Mozart) op 2 januari 1793.

Over dit en nog veel meer gaat de lezing. Dit alles in het kader van 'Mozart in Zutphen' het grote evenement dat in de kerk plaatsvindt van 23 tot en met 26 mei. Dan zingen 18 koren alle 18 missen van Mozart in één weekend.

Entreeprijs 10 euro (Vrienden van de Walburgiskerk 7,50 euro). Kaarten zijn te koop aan de kerk of via de website.


www.mozartinzutphen.nl