Anderhalf miljoen voor lokale zonnestroom

ZUTPHEN - Het Zutphens college wil de coöperatie Zonnestroom Zutphen een lening verstrekken van 1,5 miljoen euro voor de aanschaf van zesduizend zonnepanelen. De gemeenteraad doet nog hierover binnenkort uitspraak.

De coöperatie Zutphen Energie (ZE) wil verduurzamen door middel van het aanleggen van zonnepanelen. Hiervoor richt ZE de coöperatie Zonnestroom Zutphen (ZZ) op. ZZ wil een deel van het zonnepark op de Revelhorst kopen met zesduizend panelen van Solar Proactive. De zesduizend panelen komen daarmee in eigendom van de coöperatie.

"Volledig groene stroom uit onze eigen gemeente is natuurlijk fantastisch," reageert wethouder Harry Matser. Ook vindt hij het een pluspunt dat de groene energie straks ook voor mensen met een kleinere beurs bereikbaar wordt. "Ook minder vermogende inwoners kunnen deelnemen aan het project, omdat het niet noodzakelijk is dat zij zelf investeren in de zonnepanelen."

In totaal zullen naar schatting zes- à zevenhonderd huurders gebruik kunnen maken van de zonne-energie.
Het verstrekken van de lening draagt volgens de gemeente bij aan de ambities van het college naar energieneutraliteit, lokale opwekking, inbreng en profijt. Als zekerheid krijgt de gemeente de zonnepanelen in onderpand voor de lening.


Open huis bijenstal Zutphense imkers

ZUTPHEN - De Zutphense imkers hebben een prachtige bijenstal voor alle imkers die thuis geen plek hebben om hun hobby uit te oefenen. Deze stal ligt aan het eind van de Weg naar Vierakker. Op zaterdag 13 april van 11.00 tot 14.00 uur houden de imkers open huis. Dit keer staat de bijenkast centraal.

In een kast zonder bijen is goed te zien hoe de bijen daar in komen en wat ze er allemaal aantreffen en zelf nog maken.
Voor de echte liefhebbers is er beschermende kleding en gaat een imker een volk open maken en kun je zien hoe het er echt uitziet. Kom dan wel met dichte schoenen en een lange broek. Van de imkers krijg je een jack met bijenkap.

De volgende open dagen zijn op zaterdag 11 mei (over zwermen, darren en koninginnen) op 15 juni over honing en jongen koninginnen) en op zaterdag 13 juli doet men mee met de Open Imkerij dagen die landelijk worden georganiseerd.


Vrijwilligers gevraagd Geelvinck

ZUTPHEN - Het Geelvinck MuziekMuseum in Zutphen is een plek waar de tijd letterlijk heeft stil gestaan. Er is een grote collectie muziekinstrumenten te bewonderen uit diverse periodes. Originele piano's uit de tijd waarin o.a. Mozart en Beethoven en Chopin hun muziek componeerden, maar ook heel bijzondere en zeldzame exemplaren. Het Muziek Museum heeft, naast een grote collectie historische piano's, onder meer twee stijlkamers uit de 18e eeuw, een katholieke schuilkapel uit 1628, een expositie over Beethoven, een restauratieatelier en een concertzaal. Om alles wat het museum te bieden heeft te laten zien en horen aan muziekliefhebbers en museumbezoekers worden vrijwilligers gezocht die hierbij willen helpen. Denk daarbij vooral aan het assisteren bij concerten en bij activiteiten die worden georganiseerd bij groepsbezoeken. Belangrijk is een klantvriendelijke instelling, interesse in muziek is natuurlijk ook nooit weg, maar niet noodzakelijk. Voor meer vragen kan contact worden opgenomen met Peter Buikstra, 06-3727 6909 of p.buikstra@planet.nl