Paul van Tongeren. Foto: PR
Paul van Tongeren. Foto: PR Foto:

Nietzsche-lezing Paul van Tongeren

ZUTPHEN - Paul van Tongeren is emeritus hoogleraar wijsgerige ethiek en Nietzsche-specialist. Ter gelegenheid van de Maand van de Filosofie vertelt hij over Nietzsche's 'Vrolijke wetenschap', misschien wel zijn mooiste boek, en in ieder geval het beste boek om met de vele aspecten van Nietzsche's denken kennis te maken. Dit vindt plaats op 17 april van 20.00 tot 21.30 uur in de Hanzehof, Coehoornsingel 1.

Maar het is ook een dubbelzinnig boek. De vrolijkheid van deze wetenschap heeft soms wrange kanten, de vrijheid van de vrije geest die hier spreekt, lijkt soms op een gevaarlijke vogelvrij-verklaring. Dat heeft alles te maken met de 'dood van God' en het nihilisme die in dit boek worden 'aangekondigd', en waarvan Nietzsche zelf slechts geleidelijk aan de huiveringwekkende betekenis lijkt te gaan ontdekken.

Paul van Tongeren is emeritus hoogleraar wijsgerige ethiek aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Hij is vooral werkzaam op het gebied van het Nietzsche-onderzoek en op dat van de fundamentele wijsgerige ethiek en haar geschiedenis. Voor zijn Nietzsche-lezing zal hij gebruikmaken van en spreken over de nieuwe Nederlandse vertaling van de 'Vrolijke wetenschap'. Van zijn Nederlandstalige boeken zijn relevant: 'Nietzsche' (Elementaire Deeltjes nr. 36) en 'Het Europese nihilisme'. 'Friedrich Nietzsche over een dreiging die niemand schijnt te deren' en 'Leven is een kunst. Over morele ervaring, levenskunst en deugdethiek'.

Toegangskaarten 10 euro bij Boekhandel Van Someren & Ten Bosch, Turfstraat 19, Zutphen.


0575 - 513 512

www.somerentenbosch.nl

info@somerentenbosch.nl