Tramstation Gorssel. Foto: PR
Tramstation Gorssel. Foto: PR Foto:

Geschiedenis tramstation komt tot leven door unieke filmbeelden en bevindingen

Jaarvergadering en lezing Historische Vereniging De Elf Marken

GORSSEL - Dinsdag 9 april houdt de Historische Vereniging De Elf Marken in zaal residentie De Roskam te Gorssel weer haar jaarlijkse ledenvergadering.Na de ledenvergadering zal Hans Geerlink uit Gorssel de lezing over de Stoomtram Zutphen – Deventer, die in 2016 onder grote belangstelling in Eefde gehouden is, herhalen. In Gorssel was deze lezing nog niet gehouden.

De lezing van Hans Geerlink zal gaan over het onderzoek naar de geschiedenis van deze tramlijn. De resultaten van dit onderzoek zullen de revue passeren, waarbij enkele unieke filmbeelden te zien zullen zijn. Ook wordt ingegaan op de nog zichtbare restanten van de oude tramlijn. De tramlijn Zutphen-Deventer heeft een boeiende geschiedenis die aan de hand van de bevindingen van veel archiefonderzoek, verslagen uit oude kranten en tal van oude foto's tot leven komt.

In 1885 werd een eerste plan gemaakt voor een stoomtram tussen Zutphen en Deventer, via Eefde, Gorssel en Epse. Maar het zou tot 1926 duren voordat die tram er uiteindelijk kwam. Toen de tram in 1926 begon te rijden, liep eigenlijk het tramtijdperk al een beetje op zijn einde. Toch heeft de tram tussen Zutphen en Deventer met horten en stoten nog tot 1945 gereden.

Aanvang ledenvergadering 19.30 uur; aansluitend zal de lezing om 20.15 uur beginnen. Leden hebben gratis toegang en niet-leden betalen 5 euro.