Gerard Keijzer (l) en Henk Sloot, met  boven hen de prijzenkast die wijst op een roemruchte ‘jeugd’ van de 40-jarige, zien de toekomst van TTV Torenstad met vertrouwen tegemoet. Foto: Eric Klop
Gerard Keijzer (l) en Henk Sloot, met boven hen de prijzenkast die wijst op een roemruchte ‘jeugd’ van de 40-jarige, zien de toekomst van TTV Torenstad met vertrouwen tegemoet. Foto: Eric Klop Foto:

'Tafeltennis is de leukste sport die er is'

TTV Torenstad viert 40-jarig bestaan

Door Eric Klop

ZUTPHEN – Met een feestje voor leden en oud-leden viert TTV Torenstad zaterdagavond 20 april haar veertigste verjaardag. Medeoprichter Gerard Keijzer en voorzitter Henk Sloot blikken nu al terug. En kijken vooral ook vooruit.

1 April 1979 staat in de boeken als geboortedatum van de Zutphense tafeltennisvereniging. "Als afsplitsing van het toenmalige ZTTC", weet Gerard Keijzer. "Vanwege een verschil van inzicht. Wij streefden met een aantal talenten naar een nóg hoger niveau." Het resultaat loog er niet om. Korte tijd later werd het eerste damesteam van TTV Torenstad, waarvan onder meer de destijds in Zutphen wonende topper Mirjam Kloppenburg deel uitmaakte, landskampioen. En plaatste zich zodoende voor het toernooi om de Europacup. Pas in de kwartfinale viel het doek. Een sterrenteam uit Joegoslavië bleek net te sterk."

'We zijn een laagdrempelige club'

Met een zaal aan de Louisesingel als thuisbasis zette TTV Torenstad Zutphen op de landelijke tafeltenniskaart. Maar niet voor lang. Inmiddels verhuisd naar een locatie aan de Keucheniusstraat bleek tafeltennis op topniveau nogal in de papieren te lopen. "Het ontbrak de club aan aanwas", vertelt Henk Sloot. "Met name dat heeft ons opgebroken. Rond 1990 zette de vereniging een streep onder haar topsportambities. Het was financieel niet meer haalbaar. De toppers zochten hun heil elders. Eigenlijk zijn we toen opnieuw gestart, hoewel op de ledenlijst destijds nog steeds talenten prijkten die landelijk aan de weg timmerden. Maar niet meer op het allerhoogste niveau."

De vereniging zette in op recreatief tafeltennis. Werd daarnaast geconfronteerd met een afnemende populariteit van de sport. "Torenstad hoefde zich echter geen zorgen te maken over het voortbestaan", zegt Gerard Keijzer. "Er was nog altijd een goede mix van junioren- en seniorenteams die zowel in de landelijke als regionale competities hun partijtje meebliezen." Pas een jaar of zes geleden dienden zich voor het eerst donkere wolken aan. Henk Sloot: "De gemeente Zutphen zegde het huurcontract in de Keucheniusstraat op. Dat had te maken met de bouw van het nieuwe zwembad. Bovendien liet Tactus Verslavingszorg zijn oog op de locatie vallen voor nieuwbouw. Of wij maar naar wat anders om wilden zien…"

Het duurde even, maar uiteindelijk kon de club het met de gemeente op een akkoordje gooien om gebruik te mogen maken van een leegstaand pand aan de Brandt Buijsstraat, langs het voormalige sportpark Noordveen. "In ieder geval tot 1 juli 2023", geeft de voorzitter aan. "Wat er dan gebeurt is onzeker. Dat hiernaast nu een zonnepark is gevestigd, geeft misschien vastigheid. Maar verlenging van de gebruikersovereenkomst zal hoe dan ook een punt van overleg zijn."

Voor TTV Torenstad schijnt vooralsnog de zon. "We zitten hier prima", doelt Henk Sloot op de gezellige kantine, netjes ingeklemd tussen de twee ruime speelzalen. "Met dank aan een stel sponsoren en veel zelfwerkzaamheid. De circa 65 leden kunnen hier bij wijze van spreken 24/7 terecht."

'TTV Torenstad telt 17 jeugdleden. Dat is relatief veel, want het is moeilijk om jongeren aan de tafeltennissport te binden.'

"Ja, het is echt óns honk", beaamt de 75-jarige Gerard Keijzer, die veertig jaar geleden niet alleen aan de wieg stond van TTV Torenstad, maar bovendien langdurig voorzitter was, als coach opereerde en tot op de dag van vandaag ook zelf achter de tafel staat. "Ik ben van plan om dat nog minstens 25 jaar te blijven doen."

"Want tafeltennis is de leukste sport die er is", vatten de twee hun liefhebberij samen. "Je bent individueel bezig in een team, de oog-/handcoördinatie is goed voor de motoriek, je kunt het tot op hoge leeftijd beoefenen en het is veilig, want lichamelijk contact is taboe. Er is dan ook nooit gedoe." Hetgeen te Zutphen in praktijk wordt gebracht binnen een vereniging waar Keijzer en Sloot evenzeer hoog van opgeven. Zo is de huidige preses trots op het viertal juniorenteams dat in competitieverband uitkomt. "TTV Torenstad telt 17 jeugdleden die ook recreatief een balletje slaan. Dat is relatief veel, want het is best moeilijk om jongeren vandaag de dag aan de tafeltennissport te binden."

"We zijn een laagdrempelige club die anno 2019 naast fijn en gezond sporten tevens oog heeft voor gezelligheid en sociale cohesie", benadrukken Gerard Keijzer en Henk Sloot tot slot. "Met respect voor wie je bent. Regelmatig is een aantal bewoners van het Asielzoekerscentrum hier voor een potje tafeltennis te gast. Ook zij weten zich welkom. Daarnaast stellen we onze accommodatie soms beschikbaar aan derden en is een tafeltennistafel geplaatst in De Bovenkamer, het ontmoetingscentrum voor Alzheimerpatiënten. Een sociaal-maatschappelijke rol vindt TTV Torenstad heel belangrijk. Wat ons betreft krijgt dat nog minstens veertig jaar een vervolg."


www.ttvz.nl