Oplossing in de maak voor tekort aan technisch personeel

ZUTPHEN - Er is een nijpend tekort aan vakbekwaam personeel. Ruud Kimenai van Kimenai installatiebeheer in Warnsveld popelt om nieuwe mensen in dienst te nemen. "Ik kan zo tien mensen aannemen," zegt hij, "Als ze er zijn." En dat is nou juist het probleem, ze zijn er niet.

Door Alize Hillebrink

Annemarie Molleman van Praktijkonderwijs Zutphen ervaart aan de onderwijskant hoe hoog de druk is. "Steeds vaker worden we opgebeld met de vraag of ze leerlingen in dienst kunnen nemen."

De docent en de werkgever, ze hebben beiden een probleem dat ze graag zo snel mogelijk opgelost willen hebben. In samenwerking lijkt een deel van de oplossing te liggen.

Techniekfabriek Zutphen
Samen met de gemeente Zutphen slaan het bedrijfsleven en het Praktijkonderwijs Zutphen nu de handen ineen. De gemeente faciliteert en trekt 93.000 euro uit voor de opstartfase van de oprichting van een opleidings- en ontwikkelingscentrum met de werktitel 'Techniekfabriek Zutphen'. Sleutelwoorden zijn samenwerking en creativiteit. Kimenai: "We moeten anders gaan denken, willen we toekomstige milieuproblemen het hoofd kunnen bieden. Technologische ontwikkelingen gaan tegenwoordig heel snel. Een plek als de techniekfabriek kan daar op inspelen."

Geen showroom
Hoe het creatieve technieklab eruit gaat zien is nog niet bekend, maar het moet uitdrukkelijk geen showroom worden. "Het moet een inspiratieplek zijn waarin ontdekt kan worden, waar je gegrepen raakt door techniek en technologie en waardoor je gaat nadenken over je toekomst," zegt wethouder Annelies de Jonge. "Iedereen en elk bedrijf op het gebied van techniek is welkom om zich aan te sluiten." Molleman: "Samen bereik je veel meer."


Norea (14) uit Zutphen naar Nationale Halve Finale van het Prinses Christina Concours

ZUTPHEN - De afgelopen maanden hebben ruim 400 jonge musici (12 t/m 19 jaar) uit het hele land meegedaan aan de selecties van het Prinses Christina Concours. Uit al deze deelnemers werden 19 getalenteerde musici geselecteerd, waaronder Norea Quirijnen (altviool), voor de Nationale Halve Finale van het Prinses Christina Concours. Deze wordt op zaterdag 6 april gehouden in Den Haag.