Percussionist Vernon Chatlein. Foto: PR
Percussionist Vernon Chatlein. Foto: PR

Opening glasatelier Eefde

EEFDE - Sinds januari zijn de voorbereidingen in volle gang en het weekend van 20, 21 en 22 april is het zover. Dan opent Glasatelier 'Als de ziele luistert' aan de Bargeweg 9 in Eefde voor het eerst haar deuren, en vormt dan een onderdeel van de Kunstroute Lochem 2019. Het atelier is deze dagen geopend van 12.00 tot 17.00 uur.

Tijdens deze dagen kunnen bezoekers kennismaken met de glaskunst van Lidwien Mol. Zij heeft voor deze opening twee thema's uitgewerkt: 'Seizoenen' en 'Recycling'. Voor de seizoenen heeft zij gekozen om te werken met veelkleurig studioglas. Voor het thema recycling wordt gewerkt met 'vensterglas-met-ervaring' en oude flessen. Op de website van de galerie kan men een indruk krijgen van haar werk. Op www.kunstinlochem.nl is informatie over de kunstroute te vinden.


www.alsdezieleluistert.nl


Grooves en vergeten ritmes uit de Cariben en Zuid-Amerika

ZUTPHEN - Dinsdag 9 april bij It’s Time for Jazz. Percussionist en componist Vernon Chatlein uit Curaçao. Het concert is bij Uffie's aan de Houtmarkt 71 in Zutphen. Aanvang is om 20.30 uur en de toegang is gratis.

De plaat 'Live at the Village Gate' van Tito Puente uit 1993, waar op Latin dansritmes op hoogstaand niveau wordt geïmproviseerd, was een keerpunt in zijn leven. Gestimuleerd door zijn vader nam Vernon les in percussie. Hij heeft twee jaar in Cuba gewoond en muziek gestudeerd waaronder de batá, de trommel voor santería tijdens Afro-Cubaanse ceremonieën. In 2009 is Vernon naar Nederland verhuisd, omdat hij lessen wilde volgen bij een van de grondleggers van de Curaçaose jazz: pianist Randal Corsen. In zijn voetsporen heeft Vernon het debuutalbum ‘Peace, Love & Music’ opgenomen met typische Curaçaose ritmes. Nu komt hij naar Zutphen met zijn mede-muzikanten, Bernard van Rossum op saxofoon, Humberto Albores op de bas en Aki Spadaro op piano, met een nieuw programma getiteld 'Voices from letters'. Oude en minder bekende Curaçaose liederen zijn hierin verwerkt tot latin jazz. Improvisatie staat centraal in een mix van grooves en vergeten ritmes uit de Cariben en Zuid-Amerika.


Afrikaanse muziek in Wereldlokaal

ZUTPHEN - Het Wereldlokaal in Zutphen neemt het publiek op zondag 14 april mee naar de dorpen van Mali en Burkina Faso. Het trio Zoumana Diarra brengt vanaf 12.00 uur schitterende traditionele Afrikaanse muziek zoals die daar mondeling wordt overgeleverd van vader op zoon en van moeder op dochter.

Zoumana Diarra is een authentieke griot en virtuoos op de kora, balafoon, n'goni, kamalan-n'goni en gitaar. Samen met zijn trio brengt hij traditionele muziek van zeven verschillende stammen uit Mali en Burkina Faso.

Entree volwassenen: 15 euro (scholieren en studenten 10 euro, kinderen 6 t/m 12 jaar, smalle beurzen en asielzoekers: 5 euro).. Om te reserveren: mail naar: info@wereldmuziek.nl en maak het juiste bedrag uiterlijk 12 april over naar bankrekening NL68 RABO 0322 5387 69 t.n.v. Stichting Pentaton. Meer informatie op: www.wereldmuziek.nl


www.wereldmuziek.nl


Scholieren aan zet in eigen pop-up museum

ZUTPHEN - Scholieren uit het voortgezet onderwijs die hun eigen tentoonstelling mogen samenstellen? Tijdens de Nationale Museumweek van 8 tot en met 14 april is dat zichtbaar in acht pop-up musea door het hele land. Dit jaar zijn drie 'gouden pop-up musea' onderdeel van de Museumweek-hoofdprogrammering: in Zutphen, Lelystad en in Zierikzee. Daarnaast zet Musea Zutphen dit jaar het Zutphens zilver volop in de schijnwerpers en zijn er voor jong en oud diverse leuke activiteiten te beleven.

Het gouden pop-up museum, te zien bij Praktijkonderwijs Zutphen, wordt op dinsdag 9 april om 09.00 uur officieel geopend door wethouder Annelies de Jonge en een afvaardiging van Praktijkonderwijs Zutphen en Musea Zutphen. Bezoekmomenten zijn maandag, dinsdag, woensdag en vrijdag van 09.00 tot 15.00 uur (donderdag gesloten). Ook leuk: het schoolrestaurant maakt speciaal voor deze week een museum-menu.

Activiteiten Musea Zutphen
Omringd door glinsterend glanzend zilver, porselein, glaswerk en nog veel meer moois vertelt conservator Lian Jeurissen in de museumzaal Pracht en Praal over ons kostbare 'goud': het Zutphens zilver. De gratis mini-colleges zijn tijdens de Museumweek op dinsdag, donderdag en zondag om 13.30 en om 14.00 uur. Duur van dit minicollege: ca. 15 min per keer.

Op zondagmiddag 14 april kunnen kinderen van 4 tot 12 jaar hun eigen zilveren fotolijstje maken in de Musea Zutphen. Meer info en aanmelden via info@museazutphen.nl. Voor het Stedelijk Museum Zutphen en Museum Henriette Polak zijn gratis speurtochten voor kinderen beschikbaar die hen langs alle pronkstukken uit de collecties brengt. En de gratis audiotours nemen bezoekers mee langs alle topstukken van de vaste collectie presentaties.