Architect Thomas Rau en sloper Arend van de Beek van Lagemaat Sloopwerken spraken in een overvolle Broodfabriek over circulariteit in de bouw.  Foto: Cleantech Center
Architect Thomas Rau en sloper Arend van de Beek van Lagemaat Sloopwerken spraken in een overvolle Broodfabriek over circulariteit in de bouw. Foto: Cleantech Center Foto:

Architect en sloper presenteren
nieuwe toekomst bij 4PM

ZUTPHEN - Op dinsdag 26 maart spraken architect Thomas Rau en sloper Arend van de Beek van Lagemaat Sloopwerken in een overvolle Broodfabriek over circulariteit in de bouw. Het was de tweede bijeenkomst van een serie kwartaallezingen die het Cleantech Center in samenwerking met de Cleantech Regio organiseert. Onder de noemer 4PM koppelen zij met deze lezingen inspirerende sprekers en voorbeelden op het gebied van energietransitie en circulaire economie aan lokale initiatieven.

Thomas Rau levert al jaren een grote bijdrage aan de nationale en internationale discussie over duurzaamheid. De kern van zijn betoog was dat alles wat in de bouw gebruikt wordt waardevol is, maar dat die waarde er niet aan toegekend wordt. Het devies van Rau: stoppen met afschrijven, downgraden en weggooien. Een gebouw als het gemeentehuis in Brummen, dat door zijn bureau werd gerealiseerd, heet dan voortaan een 'grondstoffendepot'. In een gloedvol betoog koppelde Rau de manier waarop wij waarde hechten aan onze kinderen (zonder verdienmodel of wegwerpmentaliteit) aan de waarde die we moeten gaan hechten aan materiaal.

Arend van de Beek nam de microfoon van Rau over. Lagemaat in Heerde is al langere tijd bezig met het in praktijk brengen van circulair bouwen. Zo werd het materiaal van een oude school integraal opnieuw verwerkt in een nieuwe schaapskooi. Van de Beek kon uit ervaring haarfijn laten zien tegen welke obstakels het circulair bouwen nog aanloopt. Er ligt een belangrijke taak voor de landelijke en lokale overheid om wet- en regelgeving in te gaan richten op de nieuwe aanpak.

Wat vooral duidelijk werd uit beide verhalen was dat in het kader van circulair bouwen ongekende samenwerkingsverbanden worden aangegaan. Lagemaat begon een circulair kenniscentrum waarin zij om de tafel zitten met 'partijen waar ze vroeger nooit mee in contact kwamen', aldus Van de Beek. Rau stond met een heel collectief bij de VN om de 'Universele Verklaring van de Rechten van Materiaal' te presenteren. Bouwers, slopers, architecten, overheden, wetenschappers en scholieren – iedereen doet mee om deze nieuwe toekomstvisie verder uit te bouwen en in praktijk te brengen. De slotvraag aan het 150-koppige publiek was dan ook: 'Wat kunt u gaan doen voor een werkelijk duurzame samenleving?'

De lezing van Thomas Rau is te beluisteren via cleantechcenter.nl/4pm-thomas-rau.


Thomas Rau. Foto: Cleantech Center