Vijfduizend jaar oud dichtwerk komt naar Zutphen

ZUTPHEN - Dat ’s werelds oudste gedicht na 5000 jaar nog springlevend is, is op zondag 21 april te zien en te horen in de multimediavoorstelling Gilgamesh Reading in Luxor. Dan worden de twaalf hoofdstukken van het uit Mesopotamië stammende Gilgamesj-epos door vierentwintig performers verklankt en verbeeld door middel van muziek, zang, dans, poëzie, theater, mime, fotografie en film. De voorstelling duurt van 13.30 tot 16.30 uur, inclusief pauzes.

De tekst van het epos, geschreven in spijkerschrift op kleitabletten, is voor het eerst ontdekt in de bibliotheek van koning Assoerbanipal in Ninive, de hoofdstad van Assyrië. Het is van grote invloed geweest op de literatuur in het Midden-Oosten en heeft veel dichters en andere kunstenaars geïnspireerd. De thema’s van dit klassieke heldendicht zijn universeel en van alle tijden: onvoorwaardelijke vriendschap, angst voor de dood en de zoektocht naar onsterfelijkheid.
Het werk bestaat uit twaalf hoofdstukken. Twaalf teams, ieder bestaande uit een dichter/schrijver en een gastkunstenaar zullen onder leiding van verteller Luan Buleshkaj ieder op eigen wijze één hoofdstuk vertolken, waarbij een veelheid aan kunstvormen de revue passeert. De dichters zullen behalve in het Nederlands ook regels uit het epos voordragen in het Perzisch, Tsjechisch, Arabisch, Sarnámi, Bosnisch, Jiddisch, Latijn, Zweeds, Gronings, Drents, Russisch en Engels. De Nederlandse vertaling is van Theo de Feyter.
Reading Gilgamesh is een initiatief van Stichting Granate en wordt sinds 2016 jaarlijks op een select aantal plaatsen opgevoerd. Dit jaar zijn dat Amsterdam, Assen en Zutphen. De deelnemende dichters zijn Nafiss Nia, Djodjie Ca Rinsampessy, Mala Kishoendajal, Mowaffk Al Sawad, Jana Beranová, Nino Žalica, Fajga Szmulewicz, Simon Mulder, Gita Hacham, Sieger Geertsma, Nina Targan Mouravi en Jorgen Unom.

Kaartjes en reserveringen aan de kassa of via de website.


www.luxorzutphen.nl