De jongeren op de informatiemarkt die vandaag werd gehouden. Met een makelaar, ondernemers, medewerkers van de Rabobank en de binnenstadsmanager. Foto: Remco Feith
De jongeren op de informatiemarkt die vandaag werd gehouden. Met een makelaar, ondernemers, medewerkers van de Rabobank en de binnenstadsmanager. Foto: Remco Feith Foto:

Jong Zutphen neemt leegstand
binnenstad onder de loep

ZUTPHEN - Jongeren van 4 havo van het Baudartius College kruipen deze week in de huid van een startende ondernemer. Ze bedenken een nieuwe functie voor leegstaande panden en maken vervolgens een businessplan. Binnenstadsmanager Remco Feith: "Geweldig om te zien met welke frisse ideeën ze komen."

Door Alize Hillebrink

Voor de vijfde keer houdt het Baudartius deze 'ondernemersweek' voor de vierde klas van de havo.

De winnaar van het beste idee mag een pop-up store inrichten in de binnenstad

De jongeren krijgen vijf leegstaande panden in Zutphen van binnen te zien en gaan vervolgens in gesprek met binnenstadsondernemers de pandeigenaren, makelaars, de binnenstadsmanager en de gemeente waarna ze vervolgens zelf een ondernemingsplan maken. En het ontbreekt niet aan verbeeldingskracht. Feith: "Het is opvallend dat de jongeren minder denken in winkelfuncties maar juist andere concepten zoals een gezondheidscentrum in de Witte Vleugel. Daar zien ze handel in. Of een chillroom ingericht met playstations boven Subway. Speciaal voor de alcolholvrije leeftijd."

Pop-upstore
De drie meest creatieve, haalbare en best uitgewerkte ondernemingsplannen worden door de makers op vrijdagmiddag 12 april om 13.00 uur gepresenteerd in het oude Stadhuis. Belangstellenden zijn welkom. De winnaar van het beste idee mag een pop-up store inrichten in de binnenstad. Feith: "En als de partijen echt geïnspireerd zijn worden de plannen verder uitgewerkt.


Werkgroep Bouwhistorie Zutphen viert het vijfentwintig jaar bestaan

WARNSVELD - De Werkgroep Bouwhistorie Zutphen, onderdeel van de Historische Vereniging Zutphen, viert het vijfentwintig jaar bestaan op dinsdag 16 april vanaf 20.00 uur in 't Nut in Warnsveld.

In 1993 bezocht stadsarcheoloog Michel Groothedde op uitnodiging van pandeigenaar Ad ten Bosch de kelder van Turfstraat 21. De bijzondere bouwhistorische ontdekkingen in die kelder zijn in het voorjaar van 1994 mede aanleiding tot oprichting van de Werkgroep Bouwhistorie Zutphen, onderdeel van de Historische Vereniging Zutphen (HVZ). Omringd door een aantal deskundige vrijwilligers heeft Michel Groothedde de werkgroep sindsdien verder uitgebouwd. Doel van de werkgroep is om in Zutphen en Warnsveld de bouwhistorie van interessante panden te onderzoeken, panden van voor 1572. Met andere woorden gemeten over een tijdvak tot min of meer het einde van de Middeleeuwen. Inmiddels 25 jaar na oprichting zijn zo'n 250 panden onderzocht, rapportages opgesteld en gearchiveerd. Alle aanleiding voor een avond waar leden van de werkgroep een inkijk bieden in hun kennis en ervaring.

Sprekers
Restauratiestukadoor Hans Geerken over historisch stucwerk; stadsarcheoloog Michel Groothedde over oudste gevels in Zutphen; gemeentelijk bouwhistoricus Jeroen Krijnen over historische kapconstructies en bouwkundige Constant Willems over historische kelders.

Entree leden HVZ gratis overige belangstellenden 2,50 euro.

De jongeren op de informatiemarkt die vandaag werd gehouden. Met een makelaar, ondernemers, medewerkers van de Rabobank en de binnenstadsmanager. Foto: PR