Samen groenten, kruiden en fruit telen is ook voor kinderen leuk en leerzaam. Foto: PR
Samen groenten, kruiden en fruit telen is ook voor kinderen leuk en leerzaam. Foto: PR Foto:

Stichting Stadsvoedsel wil Zutphen
omtoveren tot eetbare stad

Inspiratie opdoen tijdens Voedselcafé

ZUTPHEN - Het groen in Zutphen bestaat voor een groot deel uit perken en parken die door de gemeente zijn aangelegd. Soms staan daar fruitbomen en bessenstruiken tussen, maar het meeste openbare groen bestaat uit oneetbare planten. Stichting Stadsvoedsel zou graag zien dat we samen Zutphen omtoveren tot een stad met veel meer eetbaar groen. Om hierover inspiratie op te doen, organiseert Stichting Stadsvoedsel op dinsdag 9 april om 19.30 uur een Voedselcafé over de 'Eetbare stad' in het DWK-gebouw. Daar kan men kennismaken met initiatiefnemers die al in Zutphen een voedselhoekje of -tuin voor de buurt hebben gerealiseerd, zoals een speeltuintje met bessenstruiken, een buurtboomgaard, een buurtkruidentuin en gecombineerde moestuin voor schoolkinderen en wijkbewoners. En een delegatie uit Brummen komt vertellen hoe ze daar een voedselbos aanleggen.

Een eetbare tuin is heerlijk voor ons, want wij kunnen ervan eten. En het is goed voor dieren in onze stad, de bijen, vlinders, vogels die ook een beetje mogen mee eten.

Wat kun je zelf doen?
Allereerst kun je in je eigen tuin groenten, kruiden en fruit telen. Ook op balkons, daken en tegen de gevels is van alles mogelijk. In potten kun je allerlei lekkers als kruiden en tomaten telen. Verwijder een paar stoeptegels langs de muur en zet er klimplanten neer die vruchten geven. Planten als druiven of kiwi`s hebben maar weinig grond nodig en gaan snel de hoogte in. En natuurlijk kun je ook een volkstuin huren, als je echt de smaak te pakken krijgt.

Samen is gezelliger
Nog leuker is het om het samen te doen. Samen met buurtgenoten een moestuin of boomgaard aanleggen. Of zorgen dat er in het nabijgelegen park ook voedselhoekjes bij komen. Het hoeft niet perse groot. In overleg met je buren en de gemeente kun geschikte plekken zoeken. Soms kun je samen een bestaand perk van de gemeente adopteren. Of een braakliggend terrein gebruiken voor de aanleg van een buurtmoestuin of een snoephoekje met frambozen en bessen. Zet er nog een picknicktafel bij en je hebt een mooie ontmoetingsplek. Betrek ook de kinderen erbij, voor hen is het leerzaam en leuk om te zien hoe voedsel groeit. Nog leuker is het als ze zelf fruit mogen plukken.

Stichting Stadsvoedsel hoopt dat er in alle Zutphense en Warnsveldse wijken voedselhoekjes ontstaan, waar buurtgenoten elkaar ontmoeten en kinderen van de bessen leren snoepen. Zo maken we met elkaar een Eetbare Stad.

Een uitnodiging ontvangen? Meld je dan aan via info@stadsvoedselzutphen.nl. Voor meer informatie, zie de website.


www.stadsvoedsel.nl