Zonder bijen kunnen we niet leven

WARNSVELD - Op donderdagmiddag 28 maart komen de imkers Erik en Joke Sonneveld uit Brummen voor de leden van de PCOB Zutphen-Warnsveld vertellen over hun grote hobby het houden van bijen. Dit vindt plaats vanaf 14.30 uur in De Eekschuur in Warnsveld. Belangstellenden zijn welkom.

Door jaren bezig te zijn met deze dieren is het imkers Erik en Joke Sonneveld duidelijk geworden hoe belangrijk ze zijn voor ons mensen, maar ook voor de natuur, want zonder bijen kunnen we niet leven.Ze laten de aanwezigen korven en imkergereedschap van vroeger en nu zien en vertellen wetenswaardigheden over honing, pollen en bijengif en propolis.


Warnsveldse gedenktekens

WARNSVELD - Donder 28 maart vindt er om 20.00 uur een lezing plaats in het Nutsgebouw, Breegraven 1 te Warnsveld, over de Warnsveldse gedenktekens van de Tweede Wereldoorlog. De Stichting Waardevol Warnsveld organiseert deze presentatie van Henk Mulder.

Aanvankelijk leek het er op dat het dorp Warnsveld de oorlog redelijk goed zou doorstaan. Maar juist toen de bevrijding naderde werd het getroffen door een grote ramp op de molenbult. Daarbij vielen op één dag de meeste slachtoffers tijdens de oorlogsjaren. En nauwelijks een week later kreeg men het hard te verduren toen bleek dat Warnsveld in de frontlinie lag waar de Canadese militairen zich doorheen moesten vechten om Zutphen en de IJssel te kunnen bereiken. Dat kostte, naast veel mensenlevens, ook veel schade aan huizen en boerderijen. Ook in de psychiatrische inrichtring Het Groot Graffel vielen slachtoffers omdat de Duisters er een vesting van hadden gemaakt die door de Canadezen werd beschoten.

Deze en vele andere gebeurtenissen tijdens of als gevolg van de oorlog hebben hun sporen in het dorp nagelaten. Ze zijn gemarkeerd met gedenktekens in allerlei vorm. Het Comité Herdenkingen 2e WO Warnsveld probeert de herinneringen levend te houden door jaarlijks, samen met leerlingen van adoptiescholen, herdenkingen te houden. Henk Mulder heeft al deze gedenktekens in beeld gebracht en zal hier meer over vertellen aan de hand van een PowerPoint presentatie. Iedereen is welkom.