Emile Engel achter de piano. Foto: Joop Koopmanschap
Emile Engel achter de piano. Foto: Joop Koopmanschap

Matthäus Passion dit jaar met nog meer gevoel

ZIEUWENT - Op Goede Vrijdag staat de Sint-Werenfriduskerk in Zieuwent voor de achtste keer in het teken van de Matthäus Passion. Het concert, dat zich inmiddels mag meten met de grote uitvoeringen in het land, speelt dit jaar nog meer in op het gevoel van zijn luisteraars. Niet alleen wordt de toeschouwer muzikaal betoverd, een complete uitlichting van de kerk versterkt de emotie van de muziek en maakt van de Passie een magische belevenis.

Door Dinès Quist

Dirigent Emile Engel dirigeert al vanaf het eerste uur zijn zangers en musici en is al even gepassioneerd als de Matthäus Passion zelf. "Dit meesterwerk van Bach is zo geniaal, er zitten zoveel lagen in en alles heeft een verhaal, steeds weer ontdek ik nieuwe dingen." Een boekwerk van 300 pagina`s telt de partituur die voor hem op tafel ligt. "Dit is de hele Matthäus Passion, elke avond studeer ik op dit werk en dirigeer ik in mijn eentje in de huiskamer, ik hoor de muziek in mijn hoofd en dirigeer alsof het koor, orkest en de solisten voor me zitten." De bevlogenheid van de dirigent resulteert in een concert van hoog niveau. Met een verfijnde cast die zowel nationale als internationale professionele solisten en musici telt, streeft Engel een hoge mate van perfectie na. "In de tijd van Bach klonken de instrumenten anders, dwarsfluiten waren van hout en snaren van varkensdarm. Onze orkestleden spelen op authentieke instrumenten of kopieën daarvan om zo een sound te bereiken zoals het mogelijk in Bachs tijd geklonken heeft." Deze bijzondere instrumenten blijven voor niemand verborgen dankzij grote screens die in de kerk hangen. Er wordt ingezoomd op de solisten en musici zodat iedereen, waar men ook zit, van dichtbij kan genieten van de instrumenten en expressies.

Paaspop Klassiek
Twee koren, een orkest en solisten leggen op de vrijdag voor Pasen hun ziel en zaligheid in het lijdensverhaal van Jezus. Samen telt dit ensemble zo'n 50 musici en zo'n 50 zangers. Eèn van de bijzondere aanvullingen is het leerlingenkoor van de plaatselijke Sint Jozefschool, zij vormen het 'coro repinie' van het openingskoor. Al weken repeteren zij onder begeleiding van Engel.

Emile Engel: 'De saamhorigheid en behulpzaamheid in dit dorp is fantastisch'

Maar er is meer nodig om dit concert van formaat tot een succes te brengen. De organisatie ligt in handen van Stichting Paaspop Klassiek. Eén van de bestuursleden vertelt: "Er gaat heel wat om in zo'n grote productie. Met zo'n 40 vrijwilligers leiden we alles in goed banen. We hebben een geweldige samenwerking met Stichting Paaspop, we maken gebruik van dezelfde vrijwilligers en technische zaken." De samenwerking is geen toeval want ooit waren Paaspop en Paaspop Klassiek één stichting. Emile Engel heeft met zijn klassieke voorliefde een aanvulling willen geven op het popfestival, onder het mom van 'het gaat allemaal over muziek'. Hij kreeg Stichting Paaspop enthousiast en zo is 12 jaar geleden de combinatie Paaspop Klassiek gemaakt. Inmiddels zijn ze als stichting niet meer samen maar de samenwerking staat nog als een huis. Dat dit alles in Zieuwent opgezet kan worden is ook geen toeval, aldus Emile, "De saamhorigheid en behulpzaamheid in dit dorp is fantastisch. Zijn we het podium aan het opbouwen, komt de bakker spontaan langs met saucijzenbroodjes. Precies die dorpssfeer is waar mensen op af komen. Uit het hele land komen gasten steeds weer opnieuw ons concert bezoeken." Een mooie aanvulling op deze bijzondere avond is het all-in dinerarrangement. Dineren bij restaurant 'Het Witte Paard', naast de kerk, voorafgaand aan het concert, geeft aan het dorpsgevoel een sferisch tintje.

Lezing Matthäus Passion
Om meer over de achtergronden van de Matthäus Passion te weten te komen en zo nog beter te begrijpen wat Bach met zijn muziek bedoeld heeft, geeft Emile Engel op donderdag 28 maart om 20.00 uur in de Johanneshof, gelegen naast de Hervormde Kerk, een lezing over de passiemuziek van Johann Sebastian Bach en de Matthäus Passion in het bijzonder. Gratis toegang.

Tickets
Tickets zijn te koop via de website www.paaspopklassiek.nl.