Jeroen Pek & Friends. Foto: PR
Jeroen Pek & Friends. Foto: PR

Meesterfluitist bij It's Time for Jazz

ZUTPHEN - Dinsdag 26 maart vindt in de gewelvenkelder van Uffie’s een uniek jazzoptreden plaats door jazzfluitist Jeroen Pek. Hij wordt gezien als één van de meest toonaangevende jazzfluitsten van dit moment mede door zijn virtuositeit, powerplay, techniek en dynamiek. Nu komt hij met bevriende muzikanten naar Zutphen om het publiek een staaltje moderne jazz voor te schotelen. Het optreden start om 20.30 uur en de toegang is vrij.

Als toetsenist heeft hij voor deze gelegenheid Christian Doepke uitgenodigd. Bassist Joris Teepe is een muzikant die laveert tussen New York en Amsterdam. Bovendien is hij hoofd van de jazzafdeling van het Gronings Conservatorium en runt zijn eigen bigband in Amerika. Op drums komt Owen Hart Jr. mee. Een Amerikaanse drummer die veel in Nederland opereert als docent en speler. Alle leden werkten internationaal met grote artiesten als Randy Brecker, Bob Shepard, Chris Potter e.v.a.

Donaties zijn welkom. Ook kan men Vriend worden van It’s Time for Jazz door zich op te geven via fttp@planet.nl.


Uniek optreden Françoiz Breut in Luxor

ZUTPHEN - Zaterdag 6 april vervolgt Luxors The French Connection de reeks Franse concerten met een optreden van Françoiz Breut, een zangeres die vaak is vergeleken met Jeanne Moreau, Françoise Hardy, Barbara, Nico, Marianne Faithfull en Suzanne Vega. Breuts optreden in Luxor is haar enige concert in Nederland.

Breut, geboren in 1969 in Cherbourg, doorliep de kunstacademie van Nantes en ontdekte daar haar zangtalent. Gestimuleerd door haar toenmalige partner Dominique A, voor wie ze af en toe achtergrondpartijen zong, maakte ze in 1997 haar debuutalbum Françoiz Breut. Haar naam was meteen gevestigd. De plaat werd ook uitgebracht in Engeland en opgepikt in de VS waar Howe Gelb van indieband Giant Sand een nummer aan haar opdroeg: 'Letter to Françoiz'.

Sindsdien trad zij op met bands als Tindersticks en Calexico en werkte zij samen met onder meer Yann Tiersen, die de filmmuziek voor Amélie componeerde, en Portishead-gitarist Adrian Utley, die haar vijfde album La chirurgie des sentiments (2012) produceerde. Breut werd de voortrekker en belangrijkste ambassadeur van de zogenaamde Nouvelle Scène Française. Met tournees in Engeland, Duitsland, Spanje, de VS, Brazilië, Japan en Australië baande zij de weg voor artiesten als Camille en Coralie Clément.

Kaarten aan de kassa of via www.luxorzutphen.nl en bij Walk-In, Frankensteeg 10.


Poëtisch eerbetoon aan Zutphense Uitblinkers door (oud-) Stadsdichters

ZUTPHEN - Vijf (oud-) stadsdichters van Zutphen en Deventer, verenigt in het Zutphense poëziecollectief Kopwit, hebben een bijzonder gebaar gemaakt in het kader van de tentoonstelling Zutphense Uitblinkers in het Stedelijk Museum Zutphen.

Hanz Mirck (stadsdichter Zutphen 2007-2009), Anna Wiersma (stadsdichter Zutphen 2015-2017), Merel Hubatka en Otteline van Panthaleon van Eck (beiden stadsdichter Zutphen 2019-2020) en Wibo Kosters (stadsdichter Deventer 2017-2019) hebben een gedicht gemaakt om respectievelijk stadsarcheoloog Michel Groothedde, pentekenaar Henk Bouwman, sopraan Johannette Zomer, maatschappelijk ondernemer Willemijn Voorham en modeontwerper Bas Kosters te eren. De gedichten maken vanaf volgende week deel uit van de tentoonstelling. "Een hele mooie aanvulling en een eer voor de Uitblinkers en het museum", aldus museumdirecteur Tiana Wilhelm.

Tentoonstelling
In de tentoonstelling Zutphense Uitblinkers worden 25 bekende (oud-) Zutphenaren en Zutphenezen in de spotlights gezet. Door hun talent en werk hebben zij nationale, of zelfs internationale bekendheid vergaard. Het zijn uitblinkers op het gebied van de kunsten, design, wetenschap en sport, maar ook op sociaal-maatschappelijk gebied, of als innoverende ondernemer.

De tentoonstelling Zutphense Uitblinkers is nog tot en met 7 april aanstaande te zien in het Stedelijk Museum Zutphen in het Hof van Heeckeren aan het 's Gravenhof 4, Zutphen. Check de website, www.museazutphen.nl voor bijzondere workshops en lezingen door de Zutphense Uitblinkers.


Driedaagse Kunst Sale bij Kunst of Art in Zutphen

ZUTPHEN/LAAG KEPPEL - Na een jaar restaureren heropent Kunst of Art midden april de galerie in Laag-Keppel. In verband met de grootte van de kunstcollectie voor de twee galerie in Zutphen en Laag-Keppel, wordt er ruimte gemaakt in de kunstcollectie. Tijdens de 3-daagse Kunst Sale op 28, 29 en 30 maart wordt een groot aantal originele kunstwerken aangeboden in diverse technieken van gerenommeerde kunstenaars. Prijzen variëren vanaf 99 per stuk voor een origineel kunstwerk. Adres: Nieuwstad 57-61 in Zutphen.


www.kunstofart.nl