Foto: Achterhoekfoto.nl/Marja Sangers-Bijl
Foto: Achterhoekfoto.nl/Marja Sangers-Bijl

De Vrije Slag door Zutphen viert tiende jaar

ZUTPHEN - Dit jaar bestaat de organisatie alweer 10 jaar. Wat begon als een geintje, is uitgegroeid tot een gezellig zwemfestijn in de Berkel waar iedereen op eigen niveau aan mee kan doen. Op 17 augustus is het weer zover. Deelnemers kunnen kiezen uit vijf afstanden: 250 en 500 meter voor kinderen (minimaal zwemdiploma A), de geoefende en fanatieke zwemmers kunnen kiezen uit 1500 of PP3000 meter en als afsluiting is er de Zutphense Halve Mijl: een afstand van 920 meter en altijd een feestje voor deelnemers en toeschouwers.

Vanaf 21 maart gaat de inschrijving weer open, aanmelden kan via de website.


devrijeslagdoorzutphen.nl


Klompenpadwerkgroep Leestensche Broekpad zoekt extra handen

ZUTPHEN - In Gelderland en Utrecht zijn inmiddels 111 Klompenpaden ontwikkeld door Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG) en Landschap Erfgoed Utrecht. Een Klompenpad is een cultuurhistorisch wandelpad door natuurgebieden, over landgoederen en waar mogelijk dwars door het boerenland. Bij voorkeur door weilanden en langs akkers. Eén van de vele mooie Klompenpaden, het Leestensche Broekpad, is een afwisselend pad in het buitengebied van Zutphen. De vrijwilligers die het pad nalopen, de markering controleren en beheren, zoeken versterking. Wie het leuk vindt om buiten actief te zijn en zich samen in te zetten voor een bijzondere wandelroute, kan contact opnemen met Anita Geerders-Hermsen, coördinator van het Leestensche Broekpad via 0575-559768 of defierewijnakker@xs4all.nl.

Het elf kilometerlange Leestensche Broekpad begint bij boerderij de Berghege in Zutphen. De wandelaar wordt geleid via Landgoed de Boggelaar door het Leestensche Broek, langs laken en boerenland. De routeverlenger loopt door de uiterwaarden van de IJssel bij Bronsbergen. Weilanden en water bepalen hier de sfeer. Alle Klompenpaden worden onderhouden door vrijwilligers; enthousiaste bewoners die het leuk vinden om de route te controleren, de markering op orde te houden, het zwerfafval weg te halen en onverharde stukken beloopbaar te houden. De klompenpadwerkgroep wordt door Stichting Landschapsbeheer Gelderland ondersteund met materiaal en gereedschap.


www.klompenpaden.nl