De Hoven krijgt natuurlijke speel- en ontmoetingsplek

ZUTPHEN - Een bewonersinitiatief heeft ervoor gezorgd dat er binnenkort een natuurlijke speel- en ontmoetingsplek komt in De Hoven. De aanleg kost twee ton en wordt betaald uit het programma Rivier in de Stad. Kosten voor beheer en onderhoud zijn niet gedekt en bedragen jaarlijks ruim 7500 euro. Het streven is de natuurspeelplek nog voor de zomer van dit jaar te realiseren.

Door Alize Hillebrink

"De kinderen krijgen straks een geweldige speelplek," reageert wethouder De Jonge enthousiast. "Natuurspeeltuinen worden veel meer gebruikt dan gewone speeltuinen, omdat er voor kinderen veel meer te ontdekken valt."

In 2016 sprak een groep bewoners uit De Hoven, voornamelijk afkomstig uit de omgeving van het Sterrenblik, de wens uit voor een natuurlijke speelplek in de wijk De Teuge. Dit paste binnen de visie van de groene dorpsranden en het gebied tussen de toekomstige Rondweg N345 rondom De Hoven. De wijk De Teuge is een van de dorpsranden die deel uitmaken van het programma Rivier in de Stad.

Voorwaarde van het door de buurt gedragen plan is dat iedereen moet kunnen meedoen. De groene, avontuurlijke speel- en ontmoetingsplek is voor jong en oud en wordt (deels) geschikt voor kinderen en jongeren met een beperking of chronische ziekte, zodat ook deze doelgroep kan meedoen aan sport-, spel- en beleefactiviteiten.

Boomstammen
In het ontwerp van Tuin- en landschapsontwerpbureau Twintig10 is veel ruimte voor natuur en hout. Boomstammen krijgen verschillende functies als een trap, springplank, speelboom, zit- en stapstammen en boomstambruggen. Daarnaast komt er een panna-trapveldje, picknickplaats, handpomp, amfitheater, bloemenweides en eetbare beplanting. De hoogteverschillen in het plangebied bieden ruime mogelijkheid om water te bufferen. De bestaande watergang wordt verbreed waardoor veilig spelen en waterberging is gecombineerd.

Door het vele grondwerk zijn de aanlegkosten volgens de gemeente hoger dan bij een regulier vlak ingericht speelterrein, namelijk 200 duizend euro. De kosten worden volledig gedekt door provinciale subsidie. Kosten voor beheer en zijn geschat op jaarlijks 7.656 euro.


Roparun Popfestival Zutphen

ZUTPHEN - Zaterdag 30 maart vindt de vijfde editie van het Roparun Popfestival plaats, in zalencentrum Fort Bronsbergen te Zutphen. Dit benefietfestival, dat georganiseerd wordt door Roparun Team Zutphen, viert die avond haar lustrum en nodigt iedereen uit dit muzikale feest mee te komen vieren.

"De totale inzet en diverse bijdragen van de meewerkende partijen is geheel belangeloos en daar zijn wij iedereen zeer dankbaar voor. Daardoor zal de totale opbrengst ten goede komen aan stichting Roparun," aldus de organisatie. "Iedere bezoeker steunt met zijn of haar komst dit mooie doel en zal worden beloond met een geweldige avond vol live muziek."

Programmering
Het festival presenteert traditioneel een indrukwekkende line-Up. Dit jaar zijn geprogrammeerd: Just Jo (pop/rock/soul), Eastwood (popcovers), Hardkoor (Ierse en Schotse levensliederen), Masters of Spam (hits uit vervlogen tijden en ronkende gitaren) en Kung Foo (Foo Fighters & Pearl Jam tribute band).

Toegangskaarten
Toegangskaarten bestel je voor slechts 6 euro, digitaal via de website. Tevens zijn de kaarten verkrijgbaar bij Fort Bronsbergen of bij één van de leden van Team Zutphen. Voor meer informatie, zie de Facebookpagina's. Aan de kassa wordt die avond een toegangsprijs van 7,50 euro gehanteerd.

Naast de muzikale bijdrage, wordt het evenement mede mogelijk gemaakt door Fort Bronsbergen, die zowel de locatie, als een deel van de drankomzet beschikbaar stelt. T-Sound Productions en Music United Studio's verzorgen wederom geheel belangeloos de technische productie. Tripo Verhuur, Dex partyrent en Hilarius, tot slot zijn de sponsoren die respectievelijk het podium, de aankleding en het drukwerk verzorgen.


roparunteamzutphen.nl

facebook.com/teamzutphen

facebook.com/roparunfestival