Via deze actie worden erf en omliggend landschap verfraaid met streekeigen beplanting. Foto: SLG
Via deze actie worden erf en omliggend landschap verfraaid met streekeigen beplanting. Foto: SLG Foto:

Bewoners planten streekeigen bomen en struiken in Warken en Leesten

WARKEN/LEESTEN - Bewoners uit Warken en Leesten (gemeente Zutphen) planten binnenkort meer dan zevenduizend stuks streekeigen bomen en struiken voor een mooier buitengebied. Zij doen mee aan het beplantingsproject 'Warken en Leesten in het Groen', een samenwerking van de gemeente Zutphen, Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG) en actieve buurtbewoners. De uitdeeldag van het plantmateriaal vindt plaats op vrijdag 15 maart. In totaal ontvangen 26 deelnemers hun beplanting. Zij planten dan inheemse struiken zoals meidoorn, Gelderse roos maar ook knotbomen, laanbomen en hoogstamfruitbomen op hun erf en in het landschap. De uitdeeldag begint om 10.30 uur. Wethouder Harry Matser plant de eerste boom op het erf van de familie Smeerdijk aan de Werkseveldweg 1 in Warnsveld. Inloop met koffie en thee is om 10.15 uur.

Op de uitdeeldag krijgen bewoners een instructie hoe je een boom plant en tips voor vervoer van beplanting tegen uitdroging. Daarna is iedereen met zijn beplanting op weg naar eigen erf om te starten met de aanplant.

Via deze actie worden erf en omliggend landschap verfraaid met streekeigen beplanting, zoals een enkele boom, struikenrij, haag, hoogstamboomgaard of combinatie hiervan. Dit draagt niet alleen bij aan het versterken van het streekeigen landschap van Warken en Leesten, maar ook vogels, vlinders, wilde bijen en kleine zoogdieren profiteren hiervan volop. Bewoners konden gebruik maken van gunstige subsidiemogelijkheden. Na de plantdag zal het buitengebied van Warken en Leesten landschappelijk zichtbaar versterkt en verfraaid zijn.

Het project 'Warken en Leesten in het Groen' wordt mede mogelijk gemaakt door de gemeente Zutphen en de provincie Gelderland.


Herdenkingen Tweede Wereldoorlog

WARNSVELD - Vier herdenkingen Tweede Wereldoorlog in Warnsveld.

Op donderdag, 28 maart herdenkt Warnsveld de V1 ramp die het dorp trof in 1945. In die nacht van 28 maart om 11.00 's avonds kwamen 12 burgers om het leven en werden circa 20 huize verwoest door de ontploffing van een uit de koers geraakt vliegende V1 bom. Die herdenking, waarbij iedereen welkom is, vindt plaats om 11.00 uur op het Thateplantsoen, nabij de molen Nooit Gedacht, samen met de leerlingen van groep 7 van de adoptieschool Kindcentrum Adriaan van den Ende. Vooraf horen en zien de kinderen op school meer over de gevolgen van deze ramp.
Na afloop is iedereen welkom om met de nabestaanden na te praten in De Eekschuur bij een kopje koffie.

Vrijdag 5 april om 11.30 uur vindt een herdenking plaats bij het Witte Kruisje op de Looër Enk, ter herdenking van één der eerst gesneuvelden Cpl A.P.Periard. Dit gebeurt samen met de leerlingen van groep 6 van adoptieschool Kindcentrum Lea Dasberg. Op school wordt er eerst over verteld.

Op donderdag 11 april om 11.45 uur, bij het Canadezenmonument aan de Kerkhofweg gedenken we de in 1945 op toenmalig Warnsvelds grondgebied gesneuvelde 36 Canadese militairen. Dat gebeurt is samenwerking met de leerlingen van groep 8 van de CBS Arcade, die dit monument geadopteerd hebben. Vooraf wordt er op school over verteld. Na afloop kunnen bezoekers napraten bij kopje in gebouw Triangel.

Samen met alle leerlingen van klassen 3 van het Isendoorn College worden, op donderdagmiddag 18 april bij het gedenkteken GGNet op de begraafplaats in Warnsveld, de patiënten van het Groot Graffel herdacht die tijdens de oorlogsjaren omkwamen als gevolg van ondervoeding, besmettelijke ziekten of oorlogsgeweld. De leerlingen komen in 4 groepen van 50 en beginnen vanaf 13.30 uur met steeds een korte bijeenkomst in de Vredeskapel. Daarna volgt de ceremonie bij het gedenkteken.